6 februari 2013

Reëel pensioencontract in zicht

ANBO heeft met instemming kennis genomen van uitlatingen van staatssecretaris Jetta Klijnsma in de Tweede Kamer vandaag om haast te maken met de invoering van een reëel pensioencontract. ANBO is groot voorstander van dit voornemen en de nieuwe regels waaraan pensioenfondsen moeten voldoen om ze toekomstbestendiger te maken. Pensioentoezeggingen zullen daardoor transparanter zijn, beter bestand tegen financiële schokken en de stijging van de levensverwachting.

Inflatie

Bij een reëel pensioencontract stijgt het pensioen in principe mee met de inflatie en met de lonen, tenzij het betrokken pensioenfonds in de problemen verkeert. Is dat het geval, dan worden financiële schokken gespreid over maximaal tien jaar. Daardoor worden de gevolgen voor het pensioen behoorlijk gedempt. Bij het contract oude stijl (= nominaal contract) worden kortingen bij een dekkingsgraad onder de 105 procent over maximaal drie jaar gespreid en is de kans op indexering voor gepensioneerden en werkenden die pensioen opbouwen in veel gevallen klein.

Consultatie

Klijnsma stuurt nu voor de zomer een conceptwetsvoorstel ter consultatie aan de Kamer, alsmede de contouren van het nieuwe Financieel Toetsingskader (FTK). Plus de resultaten van de werkgroep UFR (Ultimate forward rate). Ook belangengroepen uit het pensioenveld -waaronder ANBO- zullen bij deze consulatie worden betrokken.

Snelheid

Klijnsma zei dat zij de roep om snelheid goed heeft verstaan en een aantal processen gaat versnellen. Uiterlijk december stuurt ze het definitieve wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Toch denkt de staatssecretaris dat de daadwerkelijke invoering niet voor 1 januari 2015 kan plaatsvinden. Onder meer haar eigen partij -de PvdA- drong aan op versnelde invoering. Ook ANBO heeft dit herhaaldelijk bepleit en volgens ANBO-directeur Liane den Haan “had dat de omvang en impact van de pensioenkortingen die dit jaar plaatsvinden zeker verkleind.”

Onderzoek

Klijnsma zegde ook toe dat er een onderzoek komt naar de grote bedragen die in het verleden door pensioenfondsen zijn teruggestort naar werkgevers. Volgens haar is het moeilijk alle informatie boven tafel te krijgen, omdat de betrokken fondsen inmiddels zijn gefuseerd.

Foto: Nationale Beeldbank, Designpixel