08 december 2020

Reactie ANBO op corona-persconferentie kabinet

Naar aanleiding van de corona-persconferentie van het kabinet van vanavond, heeft ANBO de volgende vier statements gegeven.

1. Families, ga met elkaar om tafel!

Met de beslissing van het kabinet dat je maximaal drie mensen op visite mag hebben met kerst, ligt voor opa en oma eenzaamheid op de loer. Zeker omdat we met onze (groot)ouders op leeftijd - gezien corona - natuurlijk extra voorzichtig willen zijn.

Naar aanleiding van de persconferentie van vanavond, doet ANBO daarom een oproep aan families. Ga vooruitlopend op kerst met elkaar om tafel zitten! Bijvoorbeeld met één vertegenwoordiger per gezin (tot dus maximaal drie buiten het eigen huishouden) of met z’n allen online. En brainstorm met elkaar over wat er wél kan. Want zo kom je met elkaar vast tot creatieve oplossingen.

Denk aan een 'estafette-kerst', met iedere dag (inclusief de aansluitende zondag) een ander deel van de familie op bezoek. Of een lange wandeling of fietstocht met de familie, met als afsluiting hapjes in de tuin rond vuurkorven (met iedereen uiteraard op de gepaste afstand).
Je kunt de ideeën met elkaar delen op social media met de hashtag: #kerstoverleg.

2. Help ook een ander

Verder doet ANBO de oproep om tijdens zo’n kerstoverleg meteen ook aandacht te hebben voor senioren in je omgeving die géén (klein)kinderen hebben. Vraag bijvoorbeeld of zij aan willen sluiten bij jullie creatieve familie-activiteit. Of kook met kerst iets extra’s en breng dat met z’n allen naar iemand die met kerst alleen zit.

ANBO heeft zelf ook acties om eenzaamheid van ouderen met kerst tegen te gaan: een kerstkaarten- en een kerstpakkettenactie. De kerstkaartenactie is zo’n succes dat niet 15.000 maar zelfs 30.000 eenzame ouderen een zelfgemaakte kaart kunnen verwachten. Daarnaast kunnen mensen kunnen iemand nomineren die wel een kerstpakket kunnen gebruiken én verdienen.

ANBO corona telefoonlijn weer open

3. Heldere vaccin-informatie

Verder maakt ANBO zich zorgen over de daling van de bereidheid om je in te laten enten tegen corona. Die vaccinatie-bereidheid is bij ouderen op dit moment groot: slechts 10% wil het niet, twee derde zeker wel en de rest mogelijk wel als er eerst meer informatie is. Maar dat moet je wel koesteren. Het kabinet wekt steeds verwachtingen, maar is nog onduidelijk over de exacte invulling van het vaccineren. We hopen dat het kabinet dus snel met goede informatie komt. (Dan zal je overigens ook zien dat ouderen zelfs bereid zijn om jongeren op te roepen hun voorbeeld te volgen!)

4. Kwetsbaren gaan vóór

Tot slot, ANBO staat achter de keuze van het kabinet om zestigplussers voorrang te geven bij de vaccinaties. Maar een huisarts kent zijn patiënten natuurlijk als geen ander en kan wat ons betreft in de praktijk een keuze maken. Want een vitaal echtpaar van 64 zal er echt geen moeite mee hebben dat een 48-jarige man met een kwetsbare gezondheid eerst even vóór gaat.

Naar overzicht
anbo-gezondheid-vaccineren
Gezondheid