28 maart 2020

Radar op bezoek bij speciale ANBO telefoonlijn

Het coronavirus zorgt voor een onzekere tijd. Veel mensen hebben vragen of behoefte aan een praatje omdat ze minder of geen bezoek krijgen. ANBO heeft daarom een speciale telefoonlijn (tel.nr. 0348 - 46 66 66) die zeven dag per week van 09:00 tot 21:00 uur open is. Fons Hendriks, verslaggever van het consumentenprogramma Radar vroeg zich af welke vragen er bij ANBO binnen komen en kwam op bezoek.

Liane den Haan van ANBO: “Onze telefoonlijn is nu twee weken open. En vanaf dag één werden we de hele dag door gebeld. En is duidelijk behoefte aan informatie en mensen hebben veel praktische vragen. Mag het raam nog open, wie kan mijn dagelijkse boodschappen doen en kan ik mijn kleinkinderen nog zien?”

Sociale contacten belangrijk

“Bovendien gaan bijeenkomsten en vaste activiteiten, zoals de kaartclub, niet meer door. En juist die sociale contacten zijn voor veel mensen heel belangrijk. Met de telefoonlijn bieden we mensen in deze lastige tijd een luisterend oor. Ze kunnen hun zorgen uiten, vragen stellen over het coronavirus, maar ook gewoon even een praatje maken.”

Turks

Door de corona-maatregelen van het kabinet en het RIVM blijven veel ouderen bewust binnen en beperken sociale contacten zoveel mogelijk. Zeker nu ook bewoners van verpleeghuizen (behalve stervende mensen) geen bezoek meer mogen ontvangen, zijn veel mensen alleen thuis. En maakt het er niet leuker op. Dan is de telefoonlijn van ANBO een uitkomst, want iedereen kan even bellen voor een gezellig praatje. Naast de medewerkers in het callcenter kan de ANBO ook opschalen naar mensen die thuiswerken en er zijn zelfs vrijwilligers die ouderen in het Turks te woord kunnen staan.

Videoboodschappen van BN'ers

Naast de telefoonlijn is ANBO ook de actie #Hartonderderiem begonnen. Diverse BN'ers hebben een korte videoboodschap opgenomen om ouderen een hart onder de riem te steken: zoals rapper Ali B, de zangers Gordon en Gerard Joling, maar ook Martin van Rijn, de inmiddels kersverse minister voor Medische Zorg. Ook Fons Hendriks nam een speciale video op en vroeg Roos Moggré van het tv-programma EenVandaag om dat ook te doen. Bekijk hun videoboodschap hieronder. 

Fons Hendriks van Radar bezoekt ANBO's telefoonlijn
Gezondheid