03 januari 2022

Project gestart: ouderen bedenken zelf hoe technologie hen langer zelfstandig kan houden

De kop is eraf! In Enschede zijn (voor de lockdown) de eerste bijeenkomsten gehouden met ouderen die zelf gaan bedenken welke handige, kleine oplossingen hun leven makkelijker kunnen maken. En straks kunnen ze die zelf gaan maken in een van de openbare bibliotheken in Twente. Later moet dat in het hele land mogelijk worden.

Actiz, de brancheorganisatie voor zorginstellingen, ANBO en de Universiteit Twente hebben dit project samen opgezet. Hoe kan de groeiende groep ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Wat hebben zij daarvoor nodig? Dit project moet helpen bij het beantwoorden van die vraag.

Borduurmachine

De Universiteit Twente heeft daarvoor het DesignLab, maar de ouderen kunnen straks ook terecht in veertien bibliotheken in Twente. Daar worden BasisLabs ingericht. Dat zijn plekken (‘maakplaatsen’) waar niet alledaagse apparaten staan, zoals een 3D-printer, een plotter of een borduurmachine. Actiz, ANBO en de UT willen daar graag bij aansluiten.

In de eerste bijeenkomsten op de Universiteit Twente werden een aantal dingen al snel duidelijk, vertelt projectleider Kris Pals. “Wat vooral opviel was de herkenning bij elkaar, over dingen waar ze in het dagelijkse leven tegenaan lopen.”

Verpakking openen

De ouderen die hebben meegepraat willen zich vooral zelf kunnen redden. En daar hebben ze soms wat hulp bij nodig. “Het heeft vaak te maken met het zetten van kracht”, vertelt Kris. “Dat lukt niet altijd meer. Bij het openen van een verpakking in de keuken tot het steeds omhoog houden van de föhn in de badkamer.”

Tijdens de bijeenkomsten kwamen de deelnemers erachter dat er al heel veel handige apparaatjes en technische snufjes zijn. Studenten van de UT hadden een beetje rondgesnuffeld op internet en een overzicht gemaakt. “De ouderen waren wel verbaasd over hoeveel er eigenlijk al is. Maar hoe vind je al die informatie, vaak op buitenlandse sites? Ook daar willen we verder mee aan de slag.”

Studenten helpen

Tot nu toe hebben de ouderen vooral met elkaar gepraat over waar ze in het dagelijkse leven tegenaan lopen, de volgende stap wordt om te bedenken wat daarvoor een handige oplossing zou zijn. Als die nog niet bestaat, kunnen ze die zelf gaan maken. Studenten van de UT kunnen daarbij helpen.

De pilot met een kleine groep ouderen loopt nu, maar de ambitie is om op termijn – en als corona het toelaat - door het hele land groepjes ouderen bij elkaar te laten komen om zélf aan de slag te gaan in ‘maakplaatsen’.

Heeft u interesse in dit project? Meld u dan via de mail aan bij r.evers@anbo.nl. Dan houden we u op de hoogte van het verdere verloop van dit project.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Naar overzicht
Project gestart: ouderen bedenken zelf hoe technologie hen langer zelfstandig kan houden