31 januari 2014

Problemen Belastingdienst blijven

“Het rare aan ons politiek stelsel is dat als een overheidsorganisatie disfunctioneert een staatssecretaris zich dan verantwoordelijk voelt om daarvoor af te treden. Hij zou juist de verantwoordelijkheid moeten nemen om de problemen op te lossen”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan in een reactie op het aftreden van staatssecretaris Weekers van Financiën.

Problemen Belastingdienst blijven

Aanleiding voor Weekers’ aftreden is een opeenstapeling van problemen die opspeelde rondom de fraude met belastingtoeslagen zoals zorg- en huurtoeslag. Vorig jaar april kwam grootschalige fraude door voornamelijk Oost-Europeanen aan het licht. De Tweede Kamer wilde toen dat Weekers de fraude zo zou aanpakken. Dit deed hij onder meer door de één-rekening-maatregel in te voeren. Mensen met meerdere rekeningnummers moesten één nummer opgeven waar de toeslag op gestort kan worden. Vorige week bleek dat ruim honderdduizend mensen geen gehoor aan die oproep hadden gegeven of niet op de hoogte waren gesteld, maar dat hun toeslag niet werd uitgekeerd. Hierdoor komen veel mensen in de financiële problemen.

Afbreukrisico opvolger groter

Den Haan: “Het lastige aan deze situatie is dat de opvolger van Weekers het alleen maar moeilijker krijgt. Zijn of haar afbreukrisico is groter. Het is echt belangrijk dat deze problemen niet steeds doorgeschoven worden op het bord van een nieuwe opvolger.” 

Van het weekend wordt waarschijnlijk bekend wie Weekers opvolgt.   

Naar overzicht
Inkomen