12 september 2020

Prinsjesdag: zeven op de tien senioren verwacht hogere lasten in 2021

Ouderen zetten zich schrap voor 2021. Bijna drie kwart van de senioren in Nederland verwacht dat hun lasten volgend jaar zullen stijgen. En 26 procent geeft aan dat de rek eruit is in hun portemonnee. Dat blijkt uit de Prinsjesdag-peiling van ANBO, de belangenvereniging van ouderen. Meer dan 2000 senioren spraken zich uit over hun verwachtingen van Prinsjesdag en de troonrede.

Zeven van de tien ouderen (71 procent) verwacht dat hun lasten volgend jaar omhoog gaan; door met name de zorgpremie en duurdere boodschappen. Daarnaast worden ook hogere kosten voor verzekeringen, energie en ook de stijging van de huren van woningen genoemd. 

Rek in de portemonnee is eruit

Van de ouderen geeft 26 procent aan dat ze niet kunnen bezuinigen omdat hun inkomen dat niet toelaat. Voor één op de vier ouderen is de rek eruit in hun portemonnee.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Eén op de drie ouderen geeft aan dat ze zich ernstige zorgen maakt over de pensioenen. Zij vinden dat het kabinet daar de hoogste prioriteit aan moeten geven. Ik begrijp dat heel goed, want de pensioenen zijn al tien jaar niet geïndexeerd en de AOW stijgt ieder jaar maar een klein beetje. Daar moet echt iets aan worden gedaan.”

Grote invloed coronavirus

Uit de peiling van ANBO blijkt verder dat senioren vinden dat het kabinet volgend jaar (naast aandacht voor pensioenen en de zorg) oog moet hebben voor het coronavirus, de onrust in de samenleving en de veiligheid op straat. Liane den Haan: “Het laat zien hoe groot de invloed van het coronavirus is op de samenleving en op het dagelijks leven van ouderen.”

Meer woningen bouwen

Ruim één op de drie ouderen (34 procent) vindt dat het kabinet volgend jaar geld moet vrijmaken voor de bouw van woningen. Liane den Haan: “Als er meer seniorenwoningen worden gebouwd, kunnen ouderen doorstromen en komt hun huidige, vaak te grote woning vrij voor starters en jonge gezinnen. Daarmee slaat het kabinet twee vliegen in één klaar. Eigenlijk drie, want als ouderen goed wonen, hebben ze minder zorg en ondersteuning nodig. En dat scheelt dus geld!“

ANBO Prinsjesdag peiling 2020

ANBO in de pers

De Telegraaf en het AD schreven een artikel over de peiling van ANBO.
Klik hier voor het Telegraaf-artikel 
Klik hier voor het artikel in het AD

Over de peiling

De peiling van ANBO vond plaats op 10 en 11 september 2020. Van de ruim 2000 respondenten was 61 procent man en 39 procent vrouw. Van alle respondenten was 26 procent tussen de 65 en 70 jaar, 55 procent tussen de 70 en 80 jaar oud en 19 procent ouder dan 80 jaar.
 

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

ANBO Prinsjesdag peiling 2020 - mevrouw bij geldautomaat