15 september 2020

Prinsjesdag: Belastingen en koopkracht - meeste mensen houden meer over

Het kabinet presenteerde vandaag de Miljoenennota voor komend jaar. De regering probeert de economische gevolgen van de coronacrisis voor burgers te dempen door een aantal belastingmaatregelen. Hiermee hoopt men de koopkracht van onder andere senioren te verbeteren. Maar gaat het kabinet daarin slagen?

Reactie op Miljoenennota 2021

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Op basis van de cijfers lijkt het er inderdaad op dat burgers volgend jaar wat meer te besteden hebben.”

Het tarief voor de inkomstenbelasting gaat iets omlaag, de korting op de inkomstenbelasting (de heffingskortingen) gaan omhoog en de zorgtoeslag stijgt. Aan de andere kant stijgt de zorgpremie en gaat ook de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet omhoog.

“Wij hebben alles op een rij gezet en zien dat de meeste mensen inderdaad meer overhouden. Iemand die alleen is en alleen AOW ontvangt, heeft volgend jaar ongeveer 105 euro meer te besteden. Bij mensen met AOW en een aanvullend pensioen van 20.000 euro is dat ongeveer 300 euro.”

Er zijn echter tal van ontwikkelingen die gevolgen kunnen hebben voor de koopkracht. Den Haan: “Veel gemeenten hebben al aangeven dat zij de rekening van de corona-crisis willen betalen door de lasten voor burgers te verhogen. Ook de huren zullen weer stijgen.”

Uitsmeren

Maar ook de ontwikkelingen rondom het aanvullend pensioen zijn van invloed. Het Centraal Plan Bureau (CPB) verwacht dat met name de pensioenen van ambtenaren, politie- en zorgmedewerkers worden gekort. Volgens het CPB wordt ongeveer de helft van alle deelnemers, actieven en gepensioneerden, door de korting getroffen. Het CPB rekent nu met een totale korting van vier procent. Het CPB verwacht dat deze korting in twee stappen wordt doorgevoerd, waarvan de eerste medio 2021. Pensioenfondsen mogen die korting overigens over tien jaar uitsmeren, maar dat wordt niet verwacht vanwege de relatief hoge kosten.

“Het kan dan ook best zo zijn dat u uiteindelijk uw koopkracht niet ziet verbeteren. ANBO houdt dat in de gaten en zal aandringen op maatregelen als de koopkracht niet verbetert”.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Consument met geld en rekenmachine