12 november 2019

Premie omlaag, in een zorgcollectief toch meer betalen. Hoe zit dat?

Sinds vandaag is bekend wat de premie is die u volgend jaar betaalt voor uw zorgverzekering. De zorgverzekeraars hebben inmiddels hun tarieven gepubliceerd. Bij sommige verzekeraars gaat de premie die u per maand betaalt iets omhoog en bij een andere wat omlaag. Ook de collectiviteitskorting op de basisverzekering verandert. Deze gaat van maximaal 10 procent naar maximaal 5 procent. Het kan daardoor zijn dat uw premie ten opzichte van vorig jaar omhoog gaat, terwijl die van uw zorgverzekeraar omlaag gaat. Hoe zit dit precies?

Collectiviteit

Een rekenvoorbeeld: 

Stel uw premie was afgelopen jaar €100,- per maand. Met de collectiviteitskorting van 10 procent betaalde u dit jaar €90,-. In 2020 is de premie van uw zorgverzekering iets gedaald en betaalt u €99,-. Maar de collectiviteitskorting is komend jaar nog maar 5 procent. U moet dus voortaan €95,05 betalen. U gaat dus ten opzichte van het jaar ervoor meer premie betalen.

Sommige mensen die gebruik maken van een collectiviteitskorting, gaan dus volgend jaar meer betalen dan nu. Heeft u een aanvullende verzekering dan kan daar nog wel een maximale korting van 17,5 procent op gegeven worden. Het loont om naar de combinatie van beide verzekeringen te kijken als u geïnteresseerd bent om over te stappen.

Meer dan korting op uw premie

Het aantal organisaties dat een collectiviteitskorting mag aanbieden, is verminderd. Bij ANBO is nog steeds een uitgebreide mogelijkheid om via een collectiviteitsverzekering korting op uw premie te verkrijgen. De collectiviteit bij ANBO bestaat niet alleen uit een brede keuze van verzekeraars, maar ook uit zorginhoudelijke voordelen. Zo krijgt u advies op maat welke (basis- en aanvullende) verzekering het beste bij uw zorgbehoefte past. Ook kunt u een beroep doen op wachtlijstbemiddeling en ANBO kan bemiddelen bij problemen met de zorg.

Preventie en leefstijl

En niet onbelangrijk: het zorgcollectief bij ANBO is gericht op preventie en leefstijl. ANBO werkt samen met de zorgverzekeraars om invloed uit te oefenen op het aanbod in de aanvullende verzekering en om dienstverlening te ontwikkelen op bijvoorbeeld leefstijl. Zo draagt ANBO bij om de zorgkosten te verminderen en binnen onze collectiviteit extra zaken aan te bieden op het gebied van preventie en leefstijl.

We vinden het jammer dat de korting die we mogen aanbieden, is verlaagd. Maar juist de inhoudelijke lading van onze collectiviteit draagt bij aan het verlagen van de collectieve zorgkosten.

Ons advies

Wij raden onze leden om niet alleen te kijken naar de korting, maar vooral te kijken naar de inhoud van het pakket van uw zorgverzekeraar. Wat past het beste bij uw situatie en uw zorgbehoefte? Twijfelt u hierover, dan kunt u contact opnemen met de collega's van de Zorgadvieslijn via tel. 088 - 121 02 02. 

Meer over het ANBO Zorgcollectief

 

Zorgvergelijker 2020
Naar overzicht
ouderenzorg
Gezondheid