24 november 2017

Premie ABP omhoog

De pensioenpremie van ABP gaat volgend jaar omhoog. De premie stijgt met 1,8 procentpunt naar 22,9 procent. Verwacht wordt dat de premie in 2019 opnieuw zal stijgen.

Waarom?

De oorzaak is dat de pensioenpremie bij ABP structureel te laag is. Daarvoor hanteert een fonds de premiedekkingsgraad: de verhouding tussen het betaalde bedrag en de verplichtingen die het fonds erbij krijgt. Met name die verplichtingen zijn door de lage rente erg hoog geworden. Grofweg wordt bij ABP in de premie met een rente van 2,8 procent gerekend, terwijl de verplichtingen tegen 1,6 procent worden bijgeschreven. En dan ontstaat er een gat. Dat is nog eens vergroot toen bij een centraal akkoord van 2015 de premie naar beneden werd bijgesteld. Zoals ANBO toen al opmerkte: een sigaar uit eigen doos.

Pensioen moet betaalbaar blijven

Uiteindelijk drukt een te lage premie de dekkingsgraad van het fonds en kan die zelfs leiden tot kortingen. In tegenstelling tot andere partijen vindt ANBO niet dat de premie dus eindeloos omhoog moet, omdat pensioen dan onbetaalbaar wordt. ANBO vindt dat de rekenrente voor de dekkingsgraad moet aansluiten bij de rekenrente van de premie. Daarvoor moet het pensioenstelsel overigens wel worden aangepast.