23 april 2021

Praat op tijd over ingrijpende behandelingen in ziekenhuis

Het is belangrijk dat artsen en patiënten al vroeg het gesprek aangaan over ingrijpende behandelingen in het ziekenhuis, om samen te bepalen waar de grenzen liggen. Wilt u worden beademd of gereanimeerd? Wilt u op de intensive care worden opgenomen? De vernieuwde Gesprekshulp Behandelgrenzen van PATIENT+ is een handig hulpmiddel voor zo’n gesprek.

PATIENT+ is een organisatie van medici die tijdens de eerste coronagolf een eerste versie van de Gesprekshulp maakte. Er werd toen een grote toestroom van patiënten naar de ic’s verwacht. Nu is een verbeterde versie uitgebracht.

ANBO is enthousiast over de Gesprekshulp: “Het is belangrijk dat kwetsbare patiënten in een vroeg stadium het gesprek met hun huisarts kunnen aangaan over hun laatste levensfase. Hier horen ook afwegingen bij over wel of geen ic-opname”, zegt Atie Schipaanboord, hoofd belangenbehartiging van ANBO. “De Gesprekshulp biedt daarvoor mooie handvatten. Wij hopen dat deze breed verspreid en gebruikt gaat worden.”

Drijvende kracht

Een van de drijvende krachten achter de Gesprekshulp is internist ouderengeneeskunde Marieke Meinardi. “Te vaak worden ingrijpende beslissingen te snel genomen, wanneer er eigenlijk geen tijd meer is om daar goed bij stil te staan. Het kan makkelijk gebeuren dat een patiënt overlijdt op de ic, zonder dat er tijd is geweest voor een afscheid van naasten. Bij een andere keuze had de laatste levensfase wellicht veel meer kwaliteit gehad.”

Elke zorginstelling kan de Gesprekshulp Behandelgrenzen gratis aanvragen. Meer informatie en de online variant zijn hier te vinden.

Naar overzicht
anbo-gezondheid-ziekenhuis-06.jpg
Gezondheid