17 november 2016

Politiek gematigd positief over wet flexibele AOW

PvdA, D66, PVV, SP, CDA en VVD vinden het wetsvoorstel flexibele AOW bijna allemaal een sympathiek idee. De vaste commissie van SZW vergaderde hier gisteren over. Het voorstel van de Vrijzinnige Partij moet het mogelijk maken om de AOW zowel vijf jaar eerder als vijf jaar in te laten gaan. Hoewel de politieke partijen het initiatief waardeerden plaatsen veel politici er ook kanttekeningen bij.

Inkomensnorm in de wet opnemen

Zo willen veel partijen nog meer weten over de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van eerder of later stoppen met werken. Ook wil men weten hoe het zit met eerder AOW op te nemen en doorwerken. Directeur-bestuurder Liane den Haan: "ANBO steunt dit wetsvoorstel, maar is ook benieuwd naar de uitvoering ervan. ANBO pleit voor een inkomensnorm die bij wet is vastgelegd. Het moet voor iedere burger duidelijk zijn bij welk minimum inkomen je eerder met AOW kunt. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat mensen eerder stoppen met werken, AOW krijgen en vervolgens weer moeten gaan werken, omdat het inkomen te laag is geworden. Dat is niet de bedoeling van de flexibele AOW. Aan de andere kant wil je ook geen concurrentie op de arbeidsmarkt voor oudere werknemer creëren, want de positie van de vijftigplusser is op arbeidsgebied al heel kwetsbaar."

Kanttekeningen voor welke groep flexibele AOW mogelijk is

Ook plaatsten veel politici kanttekeningen voor welke groep eerder stoppen is weggelegd. Men denkt met name dat mensen met zware beroepen hiertoe gedwongen zijn en dat degene met goede pensioenen ook langer kunnen doorwerken.

Binnenkort komt Norbert Klein van de Vrijzinnige Partij met antwoorden. Wanneer deze vergadering zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Lees hier de brief die ANBO aan de vaste commissie van SZW heeft gestuurd.