03 juli 2020

Pneumokokkenprik voor ouderen

In het najaar van 2020 krijgt iedereen die geboren is tussen 1941 en 1947 een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. Met deze prik worden mensen gevaccineerd tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken.

Pneumokok is de naam van een bacterie. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. De bacterie komt door niezen en hoesten in de lucht en kan iemand besmetten die de kleine druppeltjes inademt. Maar je kunt ook besmet worden door iemand te zoenen of aan te raken die hoest of niest. Vooral jonge kinderen en oudere mensen met minder weerstand worden ziek door pneumokokken.

Ernstig ziek

Jaarlijks worden 6.000 mensen van 60 jaar en ouder in het ziekenhuis opgenomen met een ernstige pneumokokkenziekte. Hiervan overlijden 900 mensen. De meest voorkomende ziekte bij mensen van 60 jaar en ouder is een (ernstige) longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.

Bescherming door vaccinatie

De pneumokokkenprik is de beste bescherming tegen het krijgen van een pneumokokkenziekte. Daarom krijgt iedereen die geboren is tussen 1941 en 1947 van de huisarts een uitnodiging voor een gratis vaccinatie. De prik werkt 5 jaar en is niet verplicht; mensen kiezen om wel of niet van het aanbod gebruik te maken.

Klik hier voor meer informatie

Naar overzicht
vaccinatie - inenting - pseumokokken
Gezondheid