29 november 2019

Plofkraken: kunnen we straks nog geld pinnen?

Vanochtend berichtte ABN Amro dat zij tientallen geldautomaten heeft gesloten in verband met de veiligheid. Afgelopen weken is het aantal plofkraken toegenomen, waarbij de criminelen steeds zwaardere explosieven gebruiken. Gevolg: veel schade en gevaar voor omwonenden. En minder plekken om contant geld te kunnen pinnen.

“Veiligheid is natuurlijk cruciaal. Het kan niet zo zijn dat mensen zich onveilig voelen omdat zij in een pand wonen waar een geldautomaat is geplaatst,” vindt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Maar nu ook een aantal gemeenten heeft aangegeven dat zij vanwege de veiligheid geldautomaten willen laten weghalen, maak ik mij grote zorgen over de bereikbaarheid van contant geld.”

Nog veel gebruik contant geld

Het aantal transacties met contant geld neemt al een aantal jaren flink af. Maar in absolute zin is het gebruik van contant geld nog groot. Volgens de cijfers van de Betaalvereniging Nederland vonden in 2018 2,53 miljard transacties aan de toonbank (in winkels e.d.) met contant geld plaats. Daarbij was een totaalbedrag van 34 miljard euro gemoeid. Het aantal pinbetalingen in 2018 was 4,28 miljard met een totaalbedrag van 108 miljard euro.

Miljoenen mensen afhankelijk van contant geld

Liane den Haan: “Deze cijfers tonen aan dat de behoefte aan contant geld nog altijd groot is. En dat is niet alleen omdat mensen ervoor kiezen om contant te betalen. Nederland heeft tussen 2 en 4 miljoen mensen die niet kunnen internetbankieren en daarom sterk afhankelijk zijn van contant geld. Dat zijn zeker niet alleen ouderen, maar ook mensen die niet kunnen lezen of schrijven, laaggeletterden of mensen met een beperking.”

Project Geldmaat

Met het project Geldmaat zijn ABN Amro, ING en Rabobank momenteel bezig om alle geldautomaten in Nederland om te vormen tot één uniforme automaat: de Geldmaat. Bij de omvorming wordt ook gekeken naar behoefte aan en bereikbaarheid van de automaten. “ANBO is vertegenwoordigd in de klankbordgroep van het project. Het zou enorm zonde zijn als door de golf aan plofkraken de mooie uitgangspunten van Geldmaat niet in de praktijk gebracht kunnen worden,” aldus Den Haan. “Het weghalen van geldautomaten voelt een beetje als de verkeerslichten weghalen op een kruispunt waar veel bestuurders het rode licht negeren. Het lost het probleem niet op!”

ANBO maakt zich sterk voor behoud contant geld

ANBO vindt dat de overheid meer maatregelen moet nemen; liefst om plofkraken te voorkomen, maar in ieder geval door ervoor te zorgen dat het voor criminelen niet langer interessant is en zij stoppen met plofkraken. Tot die tijd zullen wij de ontwikkelingen nauw blijven volgen, zodat onze achterban eenvoudig en veilig aan contant geld kan komen.

Naar overzicht
De nieuwe pinautomaat Geldmaat
Inkomen