04 juni 2018

Plan 'Logeerzorg' moet experiment worden

Het plan om parttime logeerzorg, waarbij thuiswonende ouderen met een zorgvraag tijdelijk elders verblijven om op adem te komen, is bij minister De Jonge van Volksgezondheid ingediend als experiment. VVD en D66 hebben, samen met onder andere ANBO, een plan uitgewerkt om te zorgen dat hierbij zowel mensen met een zorgvraag als mantelzorgers tijdelijk of parttime ontlast kunnen worden, zodat mensen uiteindelijk langer en comfortabeler thuis kunnen blijven wonen.

Lees de notitie

Parttime 'er even uit' wordt positief ontvangen

De zorgsector is enthousiast over het plan, maar ook mantelzorgers en ouderen zelf zien wel iets in de oplossing. Hoewel een parttime zorgpension niet voor iedereen een oplossing is, reageren zowel mantelzorgers als cliënten positief op het idee. Dat blijkt uit de resultaten van een korte peiling onder bijna 700 mensen die voor één of meerdere mensen zorgen en onder 66 mensen die zelf hulp krijgen, uitgevoerd door ANBO. Naar aanleiding van het voorstel en de resultaten van het onderzoek zegde de minister in februari toe een plan te willen zien om de mogelijkheid van Logeerzorg in een pilot op te nemen. In maart jl. vervolgens, organiseerden ANBO, VVD en D66 een bijeenkomst met vele zorgaanbieders, verzekeraars, mantelzorgvereniging Mezzo en huidige aanbieders van respijtzorg, om verder te praten over de kaders van de pilot. 

Lees het onderzoek

Even op adem komen

“Soms moeten mensen gewoon even op adem komen. Oudere mensen kunnen nu al tijdelijk even elders wonen, bijvoorbeeld in een zorgpension. Maar we denken dat er ook behoefte is aan structureel één of twee nachten niet thuis verblijven. Zo krijgt de mantelzorger wat lucht en komt de cliënt ook even in een andere omgeving. Daar hebben beiden partijen baat bij. Deze vorm van zorg zal er uiteindelijk toe leiden dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven”, zo zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.

Gezondheid