5 december 2017

Perverse prikkel: zorgtoeslag soms hoger dan premie

Wanneer verzekerden recht hebben op de maximale zorgtoeslag van 94 euro per maand, kan het maar zo zijn dat zij maandelijks geld overhouden aan hun zorg. Dat meldt de NOS vanavond.

De goedkoopste basisverzekering kost dit jaar, bij een maximaal eigen risico van 885 euro per jaar, 74,95 euro en dat is minder dan de maximale zorgtoeslag. Onder andere de branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK maakt zich zorgen over deze mogelijkheid: de verzekerden die recht hebben op de maximale zorgtoeslag hebben dat omdat zij een laag inkomen hebben. Een rekening van 885 euro eigen risico is voor hen nauwelijks op te hoesten. Geldproblemen liggen dan op de loer. ANBO deelt de zorg met de NVVK, en wijst er bovendien op dat dit voorbeeld laat zien hoe ondoelmatig het zorgtoeslagsysteem is.

Toeslagensysteem moet op de schop

“Wij pleiten al jaren voor een lagere, eventueel inkomensafhankelijke zorgpremie, waardoor we kunnen stoppen met het rondpompen van geld voor zorgtoeslag. Zestig procent van de (meerderjarige) Nederlandse bevolking heeft zorgtoeslag, en dat aandeel stijgt jaarlijks. Zo kan inkomensondersteuning niet bedoeld zijn”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Lagere premie is sleutel

Door de premiekosten te verlagen kan de zorgtoeslag afgeschaft worden, zonder dat de concurrentie tussen verzekeraars aangetast wordt. Dat is belangrijk omdat de zorgverzekeraars de sleutel in handen hebben voor meer (prijs)transparantie, preventie en een zo hoog mogelijke kwaliteit van de aangeboden zorg. De kosten voor de zorgtoeslag liepen de afgelopen jaren op tot vijf miljard euro. De administratieve lasten die dit met zich meebrengt, zo’n 15 miljoen euro in 2012, zijn daar nog niet in meegerekend. 

In het regeerakkoord is al duidelijk geworden dat er geen stelselwijziging aankomt komende kabinetsperiode, maar gezien deze perverse prikkel, het feit dat steeds meer mensen de toeslag krijgen en de hoge uitvoeringskosten zou dat wel eens een kortzichtig besluit kunnen zijn.

ANBO Zorgcollectief

Wie onafhankelijk advies wil over zijn of haar zorgverzekering kan de ANBO SUCSEZ Zorgadvieslijn bellen. Dat kan 24 uur per dag, zeven dagen per week via telefoonnummer: 0182 30 45 00. Gediplomeerde zorgadviseurs geven advies of de huidige zorgverzekering nog wel past bij de zorgbehoefte en hoe de dekking van bepaalde medicijnen bij andere zorgverzekeraars is.

Bekijk uw voordeel met de de collectieve zorgverzekering van ANBO