1 januari 2017

Pensioenfondsen hoeven in 2017 vrijwel niet te korten

Het overgrote deel van de pensioenfondsen hoeft in 2017 niet te korten. De rente steeg in de laatste twee maanden, waardoor de verplichtingen van de fondsen afnamen. Tegelijkertijd stegen de beurzen. "Beide ontwikkelingen zijn toe te schrijven aan de verkiezing van Trump tot president van de Verenigde Staten en de verwachtingen die de markt daarvan heeft", zegt Liane den Haan. "Het effect is positief, maar het blijft een beetje raar dat het al dan niet korten hier van af hangt."

Situatie verbeterd  

Eerder zat ANBO samen met anderen bij staatssecretaris Klijnsma aan tafel om te kijken hoe kortingen voorkomen kunnen worden. Zij maakt vermoedelijk volgende week bekend hoe zij tegen de stand van zaken in de pensioensector aankijkt. Die is dus een stuk verbeterd. In de zomer van 2016 hingen kortingen als donderwolken in lucht. De grote fondsen hebben rond de jaarwisseling al bekend gemaakt dat zij niet hoeven te korten. Wellicht zijn er een paar kleinere fondsen die wel tot korten moeten overgaan. "Maar je mag aannemen dat daar ook andere problemen spelen dan alleen de lage rente", zegt Den Haan.

Proberen onnodige kortingen te voorkomen 

Dat er niet gekort hoeft te worden, betekent niet dat ANBO nu op de lauweren kan rusten. Zolang de Europese Centrale Bank actief is, blijft de rente onnatuurlijk laag en blijven de pensioenfondsen kampen met een lage dekkingsgraad. "Wij blijven eraan werken om onnodige kortingen te voorkomen. Tegelijkertijd moeten we kijken hoe we een beter stelsel kunnen inrichten", aldus Den Haan.