17 november 2015

Pensioenfonds PFZW gaat groener beleggen

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) gaat groener beleggen doordat het niet langer belegt in steenkoolbedrijven, maar in duurzame sectoren. Vanaf 2020 wordt afscheid genomen van ongeveer 250 bedrijven omdat die niet voldoen aan de nieuwe criteria. ANBO vindt het een goede ontwikkeling, omdat uit eigen onderzoek onder ruim 4000 senioren blijkt dat 72% van de senioren het heel belangrijk vinden dat pensioenfondsen maatschappelijk verantwoord beleggen. Slechts 7% vindt het niet belangrijk.

Betere wereld achterlaten

“De voornaamste reden (52%) is dat we een betere wereld voor onze kinderen willen achterlaten”, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan. "Wel geeft een grote groep (47 % aan dat het groen beleggen niet ten koste mag gaan van het rendement of tot korten mag leiden." De top drie waar niet in belegd moet worden volgens senioren is: nucleaire wapens (64%), in landen waar volgens de VN mensenrechten worden geschonden (53%).

Niet ten koste van het rendement 

PFZW heeft aangegeven dat het groene beleggen niet ten koste zal gaan van het rendement. Bij het pensioenfonds zijn 2,5 miljoen werknemers en oud-werknemers aangesloten. Vorige maand gaf ABP ook al aan duurzamer te gaan beleggen. ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland.

Bekijk hier alle onderzoeksresultaten. 

Bekijk hier het artikel uit ANBO Magazine #4 van dit jaar.  

Naar overzicht
Inkomen