5 januari 2021

Pensioenen gered door vaccin, maar toekomst blijft onzeker

Goede berichten in de media. De pensioenen zijn op korte termijn gered. Maar is het wel écht zo goed nieuws? Dat ligt genuanceerd!
anbo-inkomen-euro-pensioen-belasting

Het beschikbaar komen van vaccins tegen corona, zorgde voor een eindejaarssprint op de beurzen. Daardoor zijn Nederlands grootste fondsen net boven de ondergrens van 90 procent gekomen. Zij hoeven de pensioenen dit jaar dus niet te korten. Maar er zijn drie belangrijke kanttekeningen te maken bij dit nieuws:

  • De vijf grootste fondsen van het land (ABP, Zorg en Welzijn, Bouw, PMT en PME) zijn nu dus buiten schot. Dat is een geruststelling voor de korte termijn. Maar voor enkele honderdduizenden mensen bij andere fondsen dreigt nog steeds een verlaging.
     
  • Ook ziet de toekomst er helemaal niet zo goed uit. Want de overheid verlaagt de rekenrente verder (aanpassing van de langetermijnrente). Ook zijn de premies op papier laag. Daarom moeten fondsen behoorlijke winsten halen om in 2026 op het gewenste niveau te komen, als we echt overgaan naar een nieuw pensioenstelsel. Het is maar zeer de vraag of zij dat gaan halen. Zo niet, dan worden de pensioenen mogelijk alsnog gekort.
     
  • Als de prijzen omhooggaan, zouden de pensioenen eigenlijk ook omhoog moeten. Anders daalt je koopkracht. Maar dat indexeren gebeurt bij de grote fondsen (behalve Bouw) niet. Daardoor worden de pensioenen minder waard. En dat terwijl die al behoorlijk achterlopen.

ANBO vindt daarom - met andere ouderenorganisaties - dat de overgangsregels naar het nieuwe pensioenstelsel veel beter moeten worden. Zie onze eerdere, uitgebreide reactie op de pensioenplannen van het kabinet. Anders kopen gepensioneerden er niets voor!

anbo-inkomen-46