03 oktober 2017

Pensioen: "Tegen de rente valt niet op te beleggen"

Pensioenfondsen hebben een uitstekend beleggingsjaar achter de rug, maar door de lage rente zijn ze er per saldo nauwelijks beter van geworden. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Financiële Dagblad. De honderd grootste pensioenfondsen haalden een gemiddeld rendement van 10,2 procent. Dat was fors meer dan in 2015, toen de teller op 2,6 procent bleef steken. Omdat de rente vorig jaar weer daalde, stegen de verplichtingen met 9 procent, zodat de dekkingsgraad met een mager procentje steeg. De gemiddelde dekkingsgraad van alle fondsen bleef daardoor op 102 procent hangen. Vier van de grootste vijf fondsen (ABP, Zorg en Welzijn en de metaalfondsen) zaten zelfs nog de 100 procent.

Rekenregels

De rente is dit jaar wel weer wat omhoog gedaan: ook de grootste fondsen zitten nu net boven de 100 procent. Volgens de rekenregels van de overheid moeten de fondsen in 2020 minstens 104,3 procent dekkingsgraad hebben. Om deels te mogen indexeren dienen zij tenminste naar 100 procent te gaan, terwijl volledige indexatie pas bij circa 127 procent is toegestaan. De meeste fondsen hebben eerder aangegeven dat zij niet verwachten de komende vijf jaar te kunnen indexeren. "Tegen deze lage rente is niet op te beleggen", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. 

Koude kermis

“Deze cijfers geven weer aan dat we naar een nieuw stelsel moeten”, vervolgt Den Haan. "Het huidige keurslijf klemt aan alle kanten. Het is bijna niet uit te leggen dat er zo veel geld in de potten zit en indexatie uitblijft, waardoor de koopkracht van pensioenen wordt uitgehold. En dat geldt niet alleen voor de huidige gepensioneerden: zonder indexatie komen ook de huidige werknemers straks van een koude kermis thuis.”

Naar overzicht
Inkomen