9 maart 2022

Peiling ANBO: overgrote meerderheid ouderen gaat stemmen

Ouderen zijn trouwe stemmers. In een peiling van ANBO zegt 87% van de ondervraagden op 16 maart naar het stembureau te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Van de hele bevolking ging bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 slechts zo’n 55% stemmen.

Ongeveer een op de drie 65-plussers is van plan om op een lokale partij te gaan stemmen. Een op de vijf ondervraagden heeft nog geen keuze gemaakt. Van de landelijke politieke partijen kan de PvdA op de meeste stemmen van de ondervraagde ouderen rekenen, gevolgd door de SP, VVD en GroenLinks.

Woningmarkt

De gemeente neemt beslissingen op tal van terreinen. In de ANBO-peiling noemen 65-plussers de zorg en ondersteuning voor inwoners het belangrijkst. Daarna volgen de woningmarkt (nieuwbouw of verbouw) en voorzieningen in de wijk.

De enquête is door zo’n 5.000 ouderen ingevuld. Zij zijn over het algemeen best tevreden over de gemeente waarin ze wonen. Van de mensen die gebruik maken van hulp of ondersteuning van de gemeente is zo’n 70% hier (erg) tevreden over. Slechts 9% is (erg) ontevreden.

Goed openbaar vervoer

Bijna 30% mist wel bepaalde voorzieningen in zijn of haar wijk. Het gaat dan met name om activiteiten voor ouderen, goed openbaar vervoer en winkels.

Veruit de meeste ouderen (94%) zijn tevreden over de huidige woning. Meer dan 80% denkt hier ook in de toekomst te kunnen blijven wonen, al dan niet met aanpassingen.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Peiling ANBO: overgrote meerderheid ouderen gaat stemmen