22 mei 2020

Peiling ANBO: hoe ervaren ouderen versoepeling coronamaatregelen?

Vier op de 10 ouderen ervaart een toenemende drukte nu de coronamaatregelen worden versoepeld. Zij vinden het lastig om 1,5 meter afstand te houden, met name in de supermarkt en in de winkelstraat. Dat blijkt uit een peiling van ANBO onder 5500 ouderen. Ondanks het advies van het RIVM om bezoek te beperken, ontvangt bijna 60 procent van de ouderen weer bezoek bij hen thuis en wil bijna de helft van de ouderen die voorheen op hun kleinkinderen paste, dat weer gaan doen.

Uit de peiling van ANBO blijkt dat 41 procent van de ouderen het alweer erg druk vindt in de supermarkt; zo druk dat het niet (goed) lukt om 1,5 meter afstand te houden. Ook in de winkelstraten ervaren ouderen het als erg druk (36 procent). Ruim tweederde van de ouderen geeft aan dat het wel lukt om 1,5 meter afstand te houden als ze buiten wandelen of fietsen.

Hoe ervaart u de toegenomen drukte - coronacrisis

(Blauw = het lukt helemaal niet om 1,5 meter afstand te houden, grijs = het lukt niet om afstand te houden, groen = het lukt best goed om afstand te houden en roze = het lukt heel goed om 1,5 meter afstand te houden)

Bezoek ontvangen en zelf op bezoek bij anderen

Ruim 46 procent van alle ouderen geeft aan weer op bezoek te gaan bij anderen; 36 procent doet dat nog niet en 17,5 procent twijfelt daar nog over. Bijna 60 procent van de respondenten ontvangt weer bezoek bij hen thuis, 30 procent krijgt nog geen bezoek en één op de tien ouderen twijfelt of zij bezoekers thuis kunnen en willen ontvangen.

Wel of niet oppassen op kleinkinderen

Liane den Haan van ANBO: “Op onze speciale telefoonlijn krijgen we veel vragen van mensen of ze wel of niet op kunnen passen op hun kleinkinderen. Wij geven aan dat mensen daar uiteraard hun eigen afweging in moeten maken. Oppassen op jonge kleinkinderen is natuurlijk anders dan op pubers. En als kleinkinderen ziek of snotterig zijn, adviseren we om niet op te passen.”

En die afweging maken ouderen ook: van de ouderen die voorheen op hun kleinkinderen pasten, geeft bijna de helft (48 procent) aan dat ze weer van plan zijn om dat te doen. Bijna 23 procent van de respondenten gaat dat niet doen en de rest (22 procent) twijfelt nog. De grootouders die weer gaan oppassen, geven als reden:

RTL Nieuws maakte een item over het wel of niet oppassen op kleinkinderen naar aanleiding van het onderzoek van ANBO. 
Klik hier om het item te bekijken. 

Reden om weer op kleinkinderen te passen - coronacrisis

Activiteiten om de coronacrisis goed door te komen

Liane den Haan: “We vroegen oudere mensen wat zij de afgelopen tijd gedaan hebben om de coronacrisis goed door te komen en het thuis een beetje leuk te houden. Daar kwamen enorm veel verschillende reacties op, maar een paar dingen kwamen duidelijk naar voren: heel veel ouderen zeggen dat ze nog nooit zoveel gelezen hebben als nu. Op nummer twee staat wandelen en fietsen en ook puzzelen, tuinieren, muziek maken en tv kijken worden vaak genoemd.

Wordcloud Wat deed u om het een beetje leuk te houden tijdens de coronacrisi

Bang om besmet te raken?

Van de respondenten geeft bijna de helft aan dat zij het risico klein achten dat ze besmet raken nu de coronamaatregelen worden versoepeld. Ruim 13 procent van de ouderen acht het risico op besmetting (heel) groot en 40 procent zegt het niet goed te kunnen inschatten.

Nog niet met openbaar vervoer of regiotaxi

Van alle ouderen geeft driekwart aan (nog) geen gebruik te maken van het openbaar vervoer of de regiotaxi; 12 procent doet dat wel en 14 procent twijfelt of ze dat op korte termijn gaan doen.

Over de peiling

De peiling van ANBO vond plaats tussen 19 en 21 mei 2020 en ruim 5500 mensen vulden de vragenlijst in. Daarvan was 52 procent man en 48 procent vrouw. Van alle respondenten was 54 procent tussen de 70 en 80 jaar oud; 23 procent tussen de 65 en 70 jaar en 14 procent ouder dan 80 jaar.

Wordcloud Wat deed u om het een beetje leuk te houden tijdens de coronacrisi