21 november 2019

Pas op voor dure Sinterklaas- en Kerstinkopen

Deze week lanceerde de Douane een campagne om mensen bewust te maken van de kosten bij aankopen buiten de Europese Unie (EU). Uit een peiling bleek namelijk dat 50-plussers veel Sinterklaas en Kerstinkopen doen bij webshops buiten de EU. Maar 68 procent van hen realiseert zich niet dat hun aankoop dan veel duurder kan worden. Hoe zit dat precies?

Extra kosten als u buiten de EU koopt

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Als je iets koopt in een land buiten de EU, moet je btw en invoerrechten betalen. Dan kan de rekening uiteindelijk fors oplopen.”

Koopt u bij een Nederlandse webshop, dan zit de BTW al in de prijs verwerkt. En uiteraard hoeft u dan geen invoerrechten te betalen. Soms komen er wel verzendkosten bij. Hetzelfde geldt als u iets bestelt bij een webshop in één van de EU-landen. De verzendkosten zijn dan hoger, maar BTW en invoerrechten spelen geen rol.

Check bijkomende kosten

Liane den Haan: “Ons advies is om goed te checken wat de bijkomende kosten zijn als u iets koopt in een bijvoorbeeld Amerikaanse webshop. Misschien komt u dan tot de conclusie dat het product dat u wilt kopen goedkoper is als u het binnen de EU koopt.”

Belangrijk om de weten is dat de Belastingdienst Douane de invoerrechten moet berekenen over de aankoopprijs van de goederen, de verzendkosten en de eventuele verzekeringskosten. De btw is dan verschuldigd over de prijs van de goederen, de verzendkosten, de eventuele verzekeringskosten én de invoerrechten.

Voorbeeldberekening

Op de website van de Douane staat dit voorbeeld:

  • U koopt bij een Chinese webshop een tas van € 199.
  • De verzendkosten zijn € 25.
  • De verzekeringskosten zijn € 10.
  • U berekent de invoerrechten over € 199 + € 25 + € 10 = € 234.
  • De invoerrechten zijn 3% van € 234 = € 7,02.
  • U berekent de btw over € 199 + € 25 + € 10 + € 7,02 = € 241,02.
  • De btw is 21% over € 241,02 = € 50,51.
  • U betaalt via de bezorger aan de Douane: € 7,02 + € 50,51 = € 57,53.

Meer weten? Kijk op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/internetaankopen/

 

 

Naar overzicht
Douane - online aankopen
Inkomen