27 oktober 2016

'Pak oorzaak koopkrachtverlies aan'

De economie groeit, maar de koopkracht van ouderen kwakkelt. Wat doet ANBO hieraan? ANBO Magazine #7 neemt een kijkje achter de lobby-schermen met belangenbehartiger Alex van Scherpenzeel. "Elke dag staat koopkracht bij ons op de agenda, er gebeurt zó veel rond dit thema."

Wat is het grootste obstakel?

"De snelheid, of beter gezegd: het gebrek daaraan. Inkomensgroei regel je niet even op een regenachtige zondagmiddag, terwijl ik volledig begrijp dat onze leden concrete resultaten willen zien."

Wat maakt dit dossier zo taai?

"Opstapelende belangen, berekeningen en maatregelen. Wat voor de één gunstig uitpakt, werkt in de ander z'n nadeel. Daarbij baseert het CPB de koopkrachtontwikkeling op gemiddelden. Een vreemde maatstaf, want hoe reëel is een gemiddelde voor zo veel verschillende groepen? Meerdere maten zouden een eerlijker beeld geven. Ondertussen verdedigen de politieke partijen hun eigen standpunten. Zo vindt de PVV dat de AOW omhoog moet, terwijl dit voor ons geen optie is."

Waarom niet? Zelfs uit onderzoek van ANBO blijkt dat 40 procent van de gepensioneerden graag een hogere AOW wil.

"Als je de AOW met 10 euro per maand verhoogt, kost dat op jaarbasis een half miljard. Bovendien vindt ANBO dat de oorzaken van het koopkrachtverlies aangepakt moeten worden. En bij een AOW-verhoging gebeurt dit niet. Dat is een algemene maatregel, dus voor álle ouderen, terwijl het koopkrachtverlies geen algemeen probleem is. Vooral ouderen met een middeninkomen hebben het nu financieel moeilijk. Hun inkomen is te hoog voor toeslagen, terwijl de zorgkosten en eigen bijdragen stijgen. ANBO zegt: kijk bij koopkracht naar specifieke groepen in de samenleving."

Hoe wil ANBO hun koopkracht verbeteren?

"Een voorbeeld: het eigen risico van de zorgverzekering stijgt elk jaar. Is dat echt nodig? Wat gebeurt er bij een verlaging, ook qua koopkracht? Hier doet ANBO nu onderzoek naar, in de loop van dit najaar weten we de uitkomst."

Lees hier het volledige interview.