Overwaarde van uw woning verzilveren? ANBO geeft advies!
Steeds meer ouderen informeren of zij de overwaarde van hun woning kunnen verzilveren. Voor een aanvulling op hun pensioeninkomen. Maar ook omdat zij geld nodig hebben om hun woning aan te passen. Wat zijn de mogelijkheden om overwaarde te verzilveren en waar moet u op letten? ANBO geeft advies.
Geld voor woningaanpassingen
Veel ouderen willen graag zo lang mogelijk in hun eigen woning blijven wonen. Soms kan dat alleen als de woning wordt aangepast. Bijvoorbeeld door een traplift te plaatsen, een slaapkamer beneden te creëren of door de badkamer aan te passen. En om dat te financieren is soms extra geld nodig. Als er geen liquide middelen zijn, is het lastig om een dergelijke aanpassing te financieren.
Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Natuurlijk snappen we dat veel mensen hun woning aanpassen om er langer te kunnen blijven wonen. En dat is ook een goede zaak. Maar is er ook een groep ouderen die daar geen geld voor heeft. Daarom pleiten wij er ook voor dat er meer seniorenwoningen worden gebouwd.”
Voorheen verkocht je ‘gewoon’ je huis en ging je op zoek naar een geschikte woning. Die zijn er niet meer, zodat senioren naar andere mogelijkheden zoeken. Het benutten van de overwaarde is geeft die groep ook een passende woning, dé sleutel om langer zelfstandig te wonen.
Drie opties
Om de overwaarde van uw woning te verzilveren kunt u:
- een lening afsluiten bij de bank
- een lening afsluiten via de gemeente
- uw huis verkopen en terug huren
Lening afsluiten bij de bank
Een ruime overwaarde geeft de bank zekerheid voor het verstrekken van een lening. Meestal wordt ook uw inkomen beoordeeld om te bepalen of u een lening kunt krijgen. Dit betekent dat mensen met een grote overwaarde en een laag inkomen (gepensioneerden bijvoorbeeld) vaak toch geen geld kunnen lenen.
Er zijn ook leningen waarbij u de rente niet uit uw maandelijkse inkomen betaalt. Dan is een laag inkomen geen belemmering. De rente wordt dan door de geldverstrekker bij de schuld opgeteld. Hierdoor wordt de schuld telkens hoger en houdt u minder overwaarde over. Voorbeelden van dergelijke leningen zijn de ABN AMRO Overwaarde Hypotheek, de Florius Verzilverhypotheek en het Rabo OverwaardePlan. Kijkt u goed naar de voorwaarden van deze producten; er zijn grote verschillen in het aanbod.
Lening afsluiten via de gemeente
Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) biedt financieringsoplossingen die een aantal gemeenten in Nederland aan hun inwoners aanbieden. Voor huiseigenaren met overwaarde die hun huis levensloopbestendig willen maken, biedt SVn de Blijverslening en de Verzilverlening aan.
Bij de Blijverslening wordt getoetst of uw inkomen voldoende is om de maandlast te kunnen betalen. Bij de Verzilverlening wordt uw inkomen niet getoetst. De rente wordt bij de schuld geschreven. De Verzilverlening is daardoor ook geschikt voor huiseigenaren die wel een ruime overwaarde, maar onvoldoende inkomen hebben om de maandlast te betalen. Gemeenten bepalen zelf of en welke leningen van SVn ze aanbieden. Ze kunnen ook aanvullende voorwaarden stellen. Helaas zijn deze leningen niet in alle gemeenten beschikbaar.
Huis verkopen en terug huren
Daarnaast kunt u de overwaarde verzilveren door uw huis te verkopen aan een organisatie en vervolgens terug huren, ook wel ‘sale and lease back’ genoemd. U krijgt dan in één keer een bedrag in handen. Meestal ligt dit tussen 80 % en 90 % van de waarde van de woning. Vervolgens betaalt u meestal een marktconforme huur aan de verhuurder. Organisaties die deze mogelijkheid aanbieden zijn bijvoorbeeld Behouden Huis (zonder huurbetaling) en Levius (met huurbetaling).
Advies van ANBO:
- Laat u goed informeren over de mogelijkheden en de voorwaarden van de verschillende opties die er zijn. Ga niet over één nacht ijs!
- Bereken welk bedrag u nodig hebt. Als uw woningaanpassing bijvoorbeeld € 10.000 kost, dan hoeft u niet de volledige overwaarde (die bijvoorbeeld € 50.000 is) op te nemen.
- Check ook altijd wat de voorwaarden zijn in de toekomst. Zijn over 10 jaar nog steeds dezelfde voorwaarden van toepassing? Kunt u dan nog in de woning blijven wonen?
- Ons advies is om vooral voorzichtig te zijn met de Sale and lease back constructies.