4 december 2017

Overheid moet meer aandacht hebben voor eenzaamheid

De eenzaamheid onder kwetsbare ouderen is toegenomen sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning in 2015. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat maandag 4 december is verschenen.

ANBO-directeur Liane den Haan vindt de overheid er soms te gemakkelijk vanuit gaat dan mensen het zelf allemaal wel kunnen rooien. “Uit dit rapport blijkt dat gemeenten bewoners moeten ondersteunen bij het versterken van hun netwerk”, reageert Den Haan in de Volkskrant op de uitkomsten van het onderzoek. “Daarom is het jammer dat er wordt bezuinigd op ontmoetingsruimtes. Meer mensen ervaren eenzaamheid. De overheid gaat er soms te gemakkelijk van uit dat mensen zich wel redden binnen hun netwerk.”

Voor het onderzoek Sociaal Domein is gekeken naar de kwaliteit van leven in het sociaal domein tussen 2015 en 2016. Volgens het SCP is de kwaliteit van leven onveranderd gebleven. Maar behalve dat de eenzaamheid onder kwetsbare ouderen is toegenomen, is tegelijkertijd de hulp door een beroepskracht aan kwetsbare mensen afgenomen.  Die daling wordt niet opgevangen binnen het eigen netwerk. Onduidelijk is of en hoe mensen het wegvallen van deze ondersteuning hebben opgelost, aldus het SCP.

"Mensen actief houden"

Het is belangrijk om mensen actief te houden en te zorgen dat mensen hun netwerk onderhouden en blijven meedoen, zegt Den Haan. “Dat kan met sociale activiteiten, lidmaatschap van een vereniging, maar ook bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Dit bevordert de kwaliteit van leven en voorkomt dat er een groter beroep op zorg wordt gedaan.”

Juist bij de kwetsbare groepen mensen die beschikken over weinig middelen om zich goed te redden en zelf initiatieven te ondernemen, is het belangrijk dat er activiteiten georganiseerd worden, dicht bij mensen en in de wijk, stelt de ANBO-voorzitter. “Het is dan zeer jammer en op de lange termijn kwalijk dat op dagbesteding en ontmoetingsruimtes wordt. Dit is ‘pennywise maar pound foolish’. Een kleine investering in welzijn kan veel zorg voorkomen. Zowel woningbouwcorporaties, (sport-)verenigingen en zorgorganisaties kunnen de handen ineenslaan om hier wat aan te doen.  Gemeente kunnen dit faciliteren en daar waar nodig bij springen. Dit lijkt ons bij uitstek een taak die valt binnen het Sociaal Domein.”

Hulp nodig?

Kent u iemand in uw buurt die wel eens een bezoekje van een Sociaal Netwerker van ANBO kan gebruiken of wilt u zelf graag een Sociaal Netwerker ontmoeten? Neem dan contact op met een Sociaal Netwerker bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Raad & Daad Advieslijn via telefoonnummer: (0348) 46 66 88 (ma-vr 10.00 uur - 15.00 uur) of via raadendaad@anbo.nl.