27 november 2018

Overbruggingsregeling AOW werkt nog steeds onvoldoende

De SP pleit opnieuw voor compensatie voor het AOW-gat, dat voor bepaalde groepen werknemers is ontstaan nadat de AOW-leeftijd in 2013 omhoog ging. ANBO maakt zich al jaren druk over de overbruggingsregeling (OBR), die nog altijd onvoldoende voorziet in een oplossing.

OBR

De OBR trad op 1 januari 2013 in werking en werd noodzakelijk door de snelle verhoging van de AOW-leeftijd, waardoor verschillende mensen met bijvoorbeeld een VUT-uitkering of prepensioen met een AOW-gat te maken krijgen. De VUT of het prepensioen stopt op de oude AOW-leeftijd (veelal 65 jaar), maar dan gaat de AOW nog niet in. Op de snelle verhoging van de AOW-leeftijd kon men zich niet voorbereiden, dus mensen werden met het AOW-gat voor een voldongen feit geplaatst. Nog altijd vallen groepen mensen buiten te regeling, zoals de zieke Piet Nieuwenhuijzen (65), ondanks conclusies van voormalig staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) dat 'uitbreiding niet nodig was'. 

Méér mensen 

"ANBO heeft vanaf de invoering van de regeling gepleit voor uitbreiding van de doelgroep" aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan destijds. "Wij zien dat er, ondanks de OBR, nog steeds veel mensen met een AOW-gat te maken krijgen. Terwijl de mensen zelf daar niets meer aan konden doen." 

Brug met weerspiegeling in water