20 maart 2020

Ouderenuurtje supermarkt: goed bedoeld maar averechts effect

Vandaag heeft Albert Heijn aangekondigd dat zij starten met een speciale openingstijd voor ouderen: oudere mensen kunnen vanaf maandag van 07:00 tot 08:00 uur hun boodschappen doen. ANBO vindt dit echt geen goed idee!

Liane den Haan, directeur bestuurder van ANBO: “Deze actie van Albert Heijn is ongetwijfeld goed bedoeld, maar werkt volkomen averechts! Nog los van het onmogelijke tijdstip, zou de supermarkt moeten beseffen wat de consequenties van deze actie zijn. Oudere mensen worden gestigmatiseerd en enorm beperkt in hun vrijheid. Waarom zouden we dit willen?"

Oudere mensen zijn gewone mensen

Liane den Haan: “Als oudere mensen zich goed voelen, kunnen ze naar buiten voor een wandeling en om boodschappen te doen. Oudere mensen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen. Als zij zich maar, net als iedereen, houden aan de RIVM-richtlijn om 1,5 meter afstand van andere mensen te houden.”

Onnodige paniek 

Deze actie van Albert Heijn zorgt voor enorme paniek onder ouderen. En dat is helemaal niet nodig. Liane den Haan: “De telefoonlijn die wij hebben in verband met het coronavirus staat inmiddels roodgloeiend. Mensen bellen ons huilend op omdat ze worden nageroepen dat ze thuis moeten blijven. De druk van familie op ouderen neemt steeds verder toe om niet meer naar buiten te gaan. Dit kan toch echt niet de bedoeling zijn. Straks durven ouderen helemaal niet meer naar buiten.” 

Naar buiten

“Laten we met elkaar de rust bewaren en vooral de RIVM-richtlijnen volgen. Oudere mensen kunnen naar buiten voor een wandeling als ze zich goed voelen. En dus ook hun boodschappen doen. Dat zou echt niet gekoppeld moeten worden aan verplichte tijden. En ook al bedoelt Albert Heijn het waarschijnlijk niet zo, in de publieke opinie komt het wel zo over. Dit helpt echt niet om met elkaar deze lastige periode door te komen.”

groente boodschappen