15 februari 2023

Ouderen slecht op de hoogte van ruimere regels zorgtoeslag

Lang niet alle ouderen weten dat de inkomensgrens voor zorgtoeslag flink is verhoogd en dat nu meer mensen recht hebben op deze toeslag. In een peiling van ANBO zegt 34% van de ondervraagden hier niet van op de hoogte te zijn. Mensen laten mogelijk onnodig geld liggen.

De resultaten van de peiling laten nogmaals zien dat het systeem van toeslagen niet werkt. ANBO vindt al jaren dat inkomensafhankelijke regelingen, zoals toeslagen, automatisch uit moeten worden betaald aan mensen die er recht op hebben. “Als mensen zelf het initiatief moeten nemen, krijgt lang niet iedereen waar hij recht op heeft”, zegt ANBO-directeur Anneke Sipkens.

Loont de moeite

De bruto inkomensgrens voor de zorgtoeslag is sinds januari verhoogd van bijna €32.000 naar ruim €38.000. Voor mensen met een toeslagpartner (meestal de persoon waarmee iemand samenwoont of getrouwd is) is het brutobedrag van bijna €41.000 naar ruim €48.000 gegaan. Dat betekent dat veel meer mensen nu recht hebben op zorgtoeslag.

“Juist in deze tijd van prijsstijgingen en een hoge inflatie vindt ANBO het van groot belang dat ouderen geen geld laten liggen”, zegt Sipkens. Voor iedereen met een middeninkomen loont het de moeite om te checken of er mogelijk recht is op de toeslag.

ANBO helpt haar leden daarmee. Zo kan er via de ANBO-site een Zorgtoeslag-check worden gedaan. Denkt u dat in aanmerking komt voor de toeslag? Dan kan ANBO u helpen bij het doen van de aanvraag. Als u al gebruikmaakt van de Belastinghulp van ANBO wordt sowieso gecontroleerd of u recht heeft op een of meerdere toeslagen. 

Bang voor terugbetalen

Uit de peiling, die door ongeveer 5400 mensen van 65 jaar en ouder is ingevuld, komt verder naar voren dat 4 op de 10 senioren al een toeslag krijgen, vrijwel allemaal zorgtoeslag. Daarnaast krijgt bijna de helft van deze groep huurtoeslag.

Van de mensen die géén toeslag krijgen, zegt de overgrote meerderheid dat hun inkomen te hoog is voor een toeslag. Toch is er nog zo’n 14% die nooit de moeite heeft genomen om een toeslag aan te vragen of die zegt bang te zijn achteraf te moeten terugbetalen.

Bent u (nog) geen lid van ANBO? Dan kunt u vanaf nu ook gebruikmaken van de Belastinghulp. Meer informatie hierover is op deze site te vinden.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Ouderen slecht op de hoogte van ruimere regels zorgtoeslag