4 december 2020

Ouderen moeten zelf kunnen kiezen of ze contant betalen

Bij steeds meer winkels kun je straks niet meer met contant geld betalen. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). ANBO geeft daar in de Telegraaf van vanmorgen een heldere mening over: er moet altijd een mogelijkheid zijn om cash te betalen.
anbo-inkomen-betalen-met-pin-02

Het aantal winkeliers dat geen contant geld meer accepteert zal de komende vijf jaar flink toenemen. Met 65% blijft de kassa bij een ruime meerderheid open voor cash, 9% van de winkeliers wil het betaalmiddel niet meer. Ruim een kwart twijfelt nog.

Maar uit een onderzoek van ANBO van vorig jaar dat bijna alle ouderen zelf willen kunnen blijven bepalen hoe ze betalen. Meer dan 80% vindt dat je in ieder geval contant moet kunnen betalen bij winkels.

„De verwachting is dat winkeliers de komende jaren vaker de betaalkeuze voor hun klanten gaan maken om de boodschappen elektronisch af te rekenen”, constateert DNB. Maar daar wringt voor ANBO nou net de schoen. “De keuze moet niet alleen aan winkeliers worden gelaten. Anders worden groepen straks uitgesloten. Niet alleen ouderen, maar bijvoorbeeld ook mensen in de schuldhulpverlening werken nog veel met contant geld. Wij vinden daarom dat er altijd een mogelijkheid moet zijn om contant te kunnen betalen.” Aldus Atie Schipaanboord, hoofd belangenbehartiging van ANBO.

Lees het volledige artikel

Abonnees van de Telegraaf kunnen hier het volledige artikel lezen.

Onderzoek De Nederlandsche Bank

Voor iedereen is hier het onderzoek van DNB te vinden.

anbo-inkomen-betalen-met-cash-03.jpg