28 augustus 2021

Ouderen krijgen nul op het rekest bij coronalijn

Je kunt de coronalijn van de overheid bellen om een papieren coronapaspoort thuisgestuurd te krijgen. Heel fijn voor al die senioren die niet zo handig zijn met een computer en moderne smartphone. Maar bij ANBO komen nu reacties binnen van mensen die daar nul op het rekest krijgen. “Je moet maar op internet kijken.” De ouderenbond roept de hulp van Kamerleden in.

Er wonen ruim drie miljoen 65-plussers in Nederland en iets meer dan de helft voelt zich niet voldoende digitaal. Het gebeurt steeds vaker dat zij in onze samenleving buiten de boot vallen.

Nu de schoolvakanties ten einde lopen, staan veel senioren op het punt naar het buitenland te reizen (nota bene de doelgroep die zwaar heeft geleden onder de lockdown). Meestal heb je dan een coronapaspoort nodig. Maar ook zal er steeds vaker in Nederland naar je coronatoegangsbewijs worden gevraagd, nu ons land verder ‘opengaat’.

Gelukkig kun je – na een lobby van ANBO – sinds begin juli het publieksinformatienummer coronavirus van de Rijksoverheid bellen (0800 - 1351) om een papieren coronapaspoort thuisgestuurd te krijgen. Maar nu krijgt de ouderenbond meldingen van mensen die dit telefoonnummer bellen en te horen krijgen dat zoiets helemaal niet kan (zie hieronder).

Actie

Aan het ministerie van Volksgezondheid heeft ANBO destijds al verzocht om alle mensen bij de coronalijn goed te informeren hoe zij moeten handelen als iemand om een papieren coronapaspoort vraagt. De signalen, die nu bij de ouderenbond binnenkomen, laten zien dat het dus toch niet altijd goed gaat. Daarom roept ANBO leden van de Tweede Kamer op aan het kabinet te vragen om het zo te regelen dat ouderen niet meer met een kluitje in het riet worden gestuurd.

Ook vraagt ANBO aan haar achterban om ervaringen te blijven melden, ook in bredere zin. Zo kwam deze reactie van een lid van de ouderbond binnen: “Ik kreeg wél een papier vaccinatiebewijs toegestuurd. Daarop staat echter dat ik maar één keer gevaccineerd ben. Maar dat klopt niet. Bij de GGD staan mijn beide vaccinaties geregistreerd. Ben zes weken bezig geweest, maar nu heb ik nog niet een compleet bewijs. Softwarefoutje, geven ze aan. Zelfs de servicedesk en backoffice kunnen het niet voor elkaar krijgen.”

Reacties

Een greep uit de meldingen bij ANBO van ouderen die de coronalijn van de overheid belden en inderdaad nul op het rekest kregen:

 • “Toen ik belde, vertelden ze dat ze instructies hadden gekregen dat ze mensen maar moesten verwijzen naar de bieb, waar ze dan voor je zouden inloggen om je coronapaspoort uit te printen.”
   
 • “Ik kreeg te horen dat het niet mogelijk was. Ik moest het maar via de ipad of computer regelen. De medewerker werd zelfs brutaal en gooide de hoorn op de haak.”
   
 • “Toen ik belde, werd ik verwezen naar de GGD Utrecht. Maar die wisten nergens van, ik moest maar naar het Ministerie van Buitenlande Zaken bellen.”
   
 • “Ik heb het maar opgegeven, zoveel onwil. Want ik kreeg alleen het www-adres.”
   
 • “Er werden mij allerlei dingen voorgedragen. Ga naar uw familie. Schakel uw buren in. Doe het maar bij de bibliotheek. Maar een papieren coronapaspoort thuisgestuurd krijgen, ho maar.”
   
 • “Ik kreeg de vraag of ik DigiD had. Toen ik nee zei, zou hij mij verbinden met iemand anders. Maar ik kreeg alleen een bandje dat mij naar mijn Burgerservicenummer vroeg. Dat gaf ik. Maar toen kreeg ik niemand aan de lijn, maar weer dat bandje. Na drie keer heb ik maar opgehangen.”
   
 • “Drie weken lang heb ik elke dag doordeweeks gebeld op verschillende tijden. Steeds kreeg ik het bandje: het is te druk, bel later nog eens.”
   
 • “De suggestie dat er nu een papieren coronapaspoort te verkrijgen is, klopt niet. Ik heb meermalen gebeld. Geen mobiel – geen coronapaspoort, gaven ze aan.”
   
 • “Dat je de QR-code op papier kunt krijgen, is onjuist. Ik heb gebeld, maar ze zeggen dat het niet per telefoon kan, maar uitsluitend met je DigiD.”
   
 • “Heb de medewerker gevraagd om het per post toe te zenden, maar dat werd geweigerd. Simpel je Burgerservicenummer en postcode doorgeven, dat kan niet. Moest maar naar internet.”
Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

anbo-coronapaspoort