03 april 2019

Ouderen beschermen zich beter tegen online criminaliteit

Nederlandse vijftigplussers zijn een stuk assertiever geworden als het gaat om het beschermen van hun persoonlijke gegevens op internet. Ze nemen concrete maatregelen om zich te wapenen tegen online gevaren. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Startpagina.nl, in het kader van de ANBO Veiligheids10daagse. De tiendaagse nog loopt tot en met 12 april. Vandaag vindt de bijeenkomst plaats in Den Haag, waarbij ook minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus aanwezig is.

Senioren in Nederland maken zich steeds meer zorgen over hun online veiligheid en nemen steeds meer concrete maatregelen om zich te beschermen. Uit het Startpagina-onderzoek, gehouden onder 1.241 vijftigplussers, zegt 58 procent het eens te zijn met de stelling ‘Ik maak me zorgen over de veiligheid van mijn persoonlijke gegevens op internet’. Vorig jaar antwoordde 54 procent bevestigend op deze stelling.

Gegevens

Het toenemende gevoel van onveiligheid maakt dat senioren zich beter wapenen tegen online criminaliteit. In het onderzoek geeft 91 procent van de respondenten aan nooit wachtwoorden af te geven. In 2018 was dit nog 83 procent. Ook kiest 53 procent (tegenover 41 procent vorig jaar) voor ingewikkelde wachtwoorden. Daarnaast schermt 40 procent van de ouderen op social media zijn persoonlijke gegevens af, ten opzichte van 32 procent in 2018. In 2019 weet 74% van de respondenten waaraan ze een veilige website kunnen herkennen tegenover 62% in 2018 en slechts 55% in 2017.

Mediawijsheid

Leon Dekker, woordvoerder van Startpagina.nl zegt: “We zien de bewustwording onder ouderen toenemen. Dit is waarschijnlijk een gevolg van de toegenomen media-aandacht over online gevaren, bijvoorbeeld de ophef over Facebook en de berichtgeving over de AVG. Ook initiatieven als de Veiligheids10daagse van de ANBO, die deze week is begonnen, dragen bij aan de mediawijsheid van oudere Nederlanders.”

Phishing en babbeltrucs

ANBO-bestuurder Liane den Haan is ontzettend blij met de maatschappelijke betrokkenheid van samenwerkende partners van de ANBO Veiligheids10daagse, waar Startpagina.nl er een van is. Want uit eerder onderzoek van ANBO onder bijna 4.500 senioren dacht de doelgroep goed voorbereid te zijn tegen onder andere phishing en babbeltrucs. Maar deze vormen van criminaliteit zijn een groeiend probleem en daarom vermoeden we dat mensen hun vaardigheden overschatten. Den Haan: “Om te zorgen dat mensen voorbereid zijn en zich assertief en weerbaar voelen organiseren we deze workshops. Zo willen we ervoor zorgen dat mensen minder snel slachtoffer worden. En áls ze dan slachtoffer worden, dat zij weten wat ze moeten doen. Ten onrechte schamen mensen zich als ze in een val getrapt zijn.”

Naar overzicht
Veilig online
Wonen