19 augustus 2015

Oppassen bij ‘cashen’ overwaarde woning

Veel senioren hebben een huis zonder (of met een lage) hypotheek. Hun geld zit dan ‘in de stenen’; de zogenaamde overwaarde. Senioren kunnen redenen hebben om die overwaarde vrij te maken. Bijvoorbeeld voor een woningaanpassing om langer thuis te kunnen blijven wonen, voor het inkopen van zorg of om er leuke dingen mee te doen. “Uit onderzoek van ANBO blijkt dat senioren de overwaarde op hun woning vaak niet vrij kunnen maken,” zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. Nu beginnen commerciële organisaties in dat gat te springen. “Het is een goede zaak dat er meer manieren komen om overwaarde te ‘cashen’. Maar senioren moeten zich niet te makkelijk laten verleiden tot snel geld: er zitten soms addertjes onder het gras!”

Verkopen, cashen en weer huren

Vandaag was er in de pers aandacht voor het Zilver Wonen Fonds, dat nu in de grote steden is gestart. Daaraan verkoop je een woning met overwaarde zonder te hoeven verhuizen: je huurt de woning direct terug van dezelfde instantie (dat noem je Sale & Lease back). Den Haan: “Je verkoopt je woning dan niet voor de volle waarde, maar voor een percentage. In dit geval is dat 80%. Zo krijg je direct geld tot je beschikking. Dat kan voor sommige senioren een uitkomst zijn.” Met de vrijgekomen financiën kan zorg worden ingekocht of kunnen andere wensen worden bekostigd. “Maar er zijn wel consequenties die soms moeilijk zijn te overzien. Bij het Zilver Wonen Fonds betaal je bijvoorbeeld 1,5% aan eenmalige kosten en huur je de woning voor 5,5% van de woningwaarde per jaar. Bij een woning van ongeveer 2 ton betaal je dus al snel meer dan €900,- per maand aan huur. Daarbij: het grote bedrag wat je krijgt kan ook gevolgen hebben voor de belastingheffing over vermogen in box 3. En de huurprijs kan door de jaren heen ook nog oplopen. Door de huurkosten en de extra belastingen kan het zo maar zijn dat je al binnen tien jaar door het vrijgemaakte geld heen bent. Kan je dan je huis nog betalen? De voordelen en de nadelen moeten dan ook eerlijk worden gepresenteerd.”

Waar moet je op letten

Den Haan: “We moedigen het zeker aan dat er meer mogelijkheden worden ontwikkeld voor senioren om hun overwaarde vrij te maken. Maar om goed geïnformeerd over de risico’s een besluit te nemen, hebben wij wat tips via Raad en Daad. Wij adviseren daarbij: neem een externe financiële adviseur in de arm, of bouw voort op de expertise van Vereniging Eigen Huis. Let er bijvoorbeeld op of je als verkoper van het huis ook kunt meeprofiteren als je huis, wanneer je verhuist, in waarde is gestegen. Let ook op de afspraken die er zijn als u zelf nog aanpassingen aan de woning wilt doen, bijvoorbeeld een traplift of deurverbreding. Neem dus zelf de regie en zorg dat je goed geïnformeerd bent voor je tot een sale and lease back overgaat!”

Luister hier een interview met ANBO op Radio 1 terug over dit onderwerp.

Wonen