17 november 2016

Opnieuw mensen geconfronteerd met AOW-gat

De hoop dat het AOW-gat een tijdelijk ongemak was, blijkt onterecht. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Doordat de AOW-leeftijd in 2022 verhoogd wordt naar 67 jaar en drie maanden is er opnieuw een groep die hierdoor in de financiële problemen kan komen.

Nieuwe groep die getroffen wordt

Iedereen die eerder stopt met werken voor de officiële AOW-leeftijd krijgt waarschijnlijk met een AOW-gat te maken. Bij de versnelde verhoging in 2013 naar 67 jaar waren het vooral werkenden die met de vut of prepensioen waren. Zij waren in de veronderstelling dat hun AOW-uitkering in zou gaan op 65 jaar, maar door de verhoging ging die soms pas maanden later in. Nu worden met name mensen met een WW-uitkering of Ziektewetuitkering de dupe als die uitkering stopt voor de nieuwe AOW-leeftijd.

Verhoging gaat te snel

ANBO vindt dat de AOW-verhoging te snel gaat. Directeur-bestuurder Liane den Haan: "We begrijpen dat de AOW-leeftijd omhoog moet, omdat we allemaal langer leven. Dat is de enige manier om dit stelsel nu en in de toekomst betaalbaar te houden. Maar deze verhoging gaat te snel. Mensen hebben geen tijd om zich hier emotioneel en financieel op voor te bereiden."

Spaargeld aanwenden

Uit eerder onderzoek van ANBO blijkt dat mensen het vaakst hun spaargeld opnemen om het AOW-gat op te vangen. "Maar niet iedereen heeft zo'n buffer. En hoe ouder men is, hoe lastiger het is om de gevolgen van deze verhoging op te vangen. Ook zie je dat mensen vaak hun aanvullend pensioen naar voren halen. Deze optie moet goed onderzocht worden, want op termijn heb je een lager aanvullend pensioen. Mensen moeten zich goed afvragen of ze dat op de lange termijn ook kunnen dragen. Anders heb je voor de rest van je leven een AOW-gat!", waarschuwt Den Haan. 

Wat kunt u doen om een AOW-gat op te vangen:

  • Bouw als het kan nog een financiële buffer op.
  • Kan uw partner misschien langer doorwerken?
  • Kan u langer doorwerken bij uw werkgever?
  • Is het mogelijk om uw aanvullend pensioen naar voren te halen?
  • Komt u in aanmerking voor een overbruggingsregeling?

Meer weten? Ga dan naar www.anboraadenraad.nl of bel de ANBO Raad en Daad Adviesliijn (0348-46 66 88).