30 maart 2023

Oplichting door ‘helpdesk van de bank’ groeit

Het afgelopen jaar hebben criminelen bijna 51 miljoen euro weten binnen te halen via nep-telefoontjes 'namens uw bank'. Daarmee is deze zogenoemde bankhelpdeskfraude nog steeds een van de meest voorkomende vormen van online oplichting. Wees dus alert!

Misschien is het u ook wel eens overkomen: u wordt gebeld door een vriendelijk persoon die zegt dat hij een medewerker is van de bank. Hij wil u helpen, want er is mogelijk fraude geweest met uw bankpas. Daarom moet uw bankpas worden omgewisseld. Er zal een bankmedewerker naar uw huis komen om de bankpas op te halen. Ook kunt u hem dan de pincode geven. Waar kan de pas worden opgehaald?

Alarmbellen

Als u zo’n telefoontje krijgt, moeten alle alarmbellen afgaan. Want een bank zal u nooit om uw pincode vragen en zal uw bankpas nooit komen ophalen. Als er al sprake zou zijn van mogelijke fraude, dan kan de bank zelf uw bankpas blokkeren. Daar heeft de bank uw pas of pincode niet voor nodig.

Een ander verhaal dat een ‘bankmedewerker’ kan vertellen als hij belt, is dat u uw spaargeld tijdelijk naar een veilige bankrekening moet overboeken. Het geld gaat dan naar een nep-rekening van de bank. Ook dit zal een bank nooit aan u vragen.

Verbinding verbreken

Als u twijfelt of een telefoontje van uw bank komt, kunt u het beste de verbinding verbreken en zelf contact zoeken met uw bank. Gebruik daarvoor niet het nummer waarmee u gebeld bent of die de nep-bankmedewerker u heeft gegeven, want dat is het nummer van de oplichters. Zoek het echte nummer op, bijvoorbeeld in uw bankformulieren of op de website van de bank.

Heeft u nog meer vragen over deze vorm van fraude of andere vormen van online oplichting, dan staat ANBO voor u klaar. Zo vindt u hier informatie over allerlei vormen van fraude. Wilt u graag iemand spreken? Bel dan het ANBO Adviesteam, op werkdagen tussen 10.00 en 15.00 uur op nummer 0348 - 46 66 88.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Oplichting door ‘helpdesk van de bank’ groeit