21 mei 2024

OPGELOST! Problemen rond rijbewijskeuring

Ons Adviesteam is eerder deze maand benaderd door een lid dat graag hulp wilde met haar rijbewijskeuring. Ze was eerst gekeurd en had daarna pas de gezondheidsverklaring ingestuurd. Dat is de verkeerde volgorde, maar op zich geen probleem.

Na het insturen van zogeheten ‘ZorgDomein-codes*’ kreeg ze de volgende mededeling: ‘onze arts stuurt dit door naar het CBR indien u al een medische keuring bij ons hebt ondergaan. U kunt binnen twee tot vier weken correspondentie van het CBR verwachten’. Die correspondentie kwam echter niet, waarna ze contact opnam met het Adviesteam.

Na onderzoek bleek dat ze haar ZorgDomein-codes naar de verkeerde instantie had gestuurd: keuringsarts.nl in plaats van rijbewijskeuringsarts.nl. Dit kleine verschil had grote gevolgen. Het Adviesteam heeft contact opgenomen met rijbewijskeuringsarts.nl. Die organisatie pakte de zaak snel op en stuurde de keuring alsnog naar het CBR.

Half mei ontving mevrouw de goedkeuring van het CBR. Ze moet nu zelfs even wachten voordat ze naar de gemeente gaat, omdat de datum van haar nieuwe rijbewijs anders te vroeg ingaat.

Wilt u meer weten over hoe een rijbewijskeuring in zijn werk gaat? We hebben op onze website een pagina met meer informatie.

*Wat is een ZorgDomein-code?

Bij een rijbewijskeuring vult u als eerste een gezondheidsverklaring in en stuurt dat naar het CBR. Na beoordeling van het CBR krijgt u een verwijzing voor een keuring. Op deze verwijzing staat een ZD(ZorgDomein)-code. De keuringsarts gebruikt deze ZD-code om de keuring direct digitaal naar het CBR te sturen om te verwerken en controleren. Als er geen ZD-code is moet het dus achteraf verstuurd worden of u krijgt de keuring op papier mee waardoor u het zelf met de post naar het CBR op moet sturen.

Wilt u ook graag advies of hulp? Het ANBO Adviesteam helpt u graag

Als u hieronder aangeeft waarmee u graag geholpen wordt, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact op.

  • Stuur een mail naar adviesteam@anbo.nl
  • Bel met nummer 0348 – 46 66 88 (bereikbaar tussen 10:00 en 15:00 uur)
  • Vul het formulier in via onderstaande knop

Wilt u hulp of advies

 

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

ANBO-PCOB opgelost rijbewijskeuring

Tijdlijn over dit onderwerp