17 februari 2023

Open brief: Voorkom dat mensen ziek worden door armoede

Iedereen in Nederland moet een gelijke kans hebben op een zo gezond mogelijk leven. Het mag niet uitmaken in welke plaats iemand is geboren of wat het inkomen van iemand is.

Dat staat in een open brief van ruim zeventig organisaties, waaronder ANBO, aan minister Carola Schouten van Armoedebeleid en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid.

Schimmelig huis

Veel artsen hebben nu het gevoel dat ze vooral aan symptoombestrijding doen. Ze schrijven slaappillen voor aan mensen die wakker liggen omdat hun baan op de tocht staat. Iemand met astma veroorzaakt door een schimmelig huis, krijgt een puffer. Het is dweilen met de kraan open, stellen de ondertekenaars.

Leefstijl en de sociale en fysieke omgeving bepalen voor bijna 70% iemands gezondheid. De impact van medische zorg op de gezondheid is maar 11%.

Genoeg inkomen

In de brief roepen de organisaties de minister en staatssecretaris op om de bestaanszekerheid van mensen structureel te verbeteren. Dat houdt in dat iedereen genoeg inkomen moet hebben om gezond te eten, onderwijs te volgen en gezond en veilig te wonen en werken.

Daarnaast moet de overheid in gesprek gaan met ervaringsdeskundigen. We moeten niet oordelen over de keuzes die mensen maken vanuit armoede, maar we moeten nagaan waarom ze die keuzes maken. Kijk wat er nodig is en ga in de wijken aan de slag. De menselijke maat moet het uitgangspunt zijn.

Gezondheidsverschillen

In ons land overlijden mensen met een lager inkomen gemiddeld acht jaar eerder dan mensen met een hoger inkomen. En de gezondheidsverschillen tussen mensen nemen niet af, maar juist toe. De ondertekenaars van de open brief vinden dat onaanvaardbaar.

De brief is ondertekend door onder anderen artsen, gemeenten, ouderenorganisaties, patiëntenorganisaties en ziekenhuizen. Hieronder kunt u hem in zijn geheel lezen.

Open brief

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Open brief: Voorkom dat mensen ziek worden door armoede