14 maart 2017

Op de goede weg naar 2030

Morgen gaan we naar de stembus en kiezen we wie ons de komende vier jaar gaan vertegenwoordigen in de regering. Maar ANBO kijkt verder. In ANBO Magazine #2 onze visie op de toekomst.

Met elk nieuw kabinet wordt weer pijnlijk duidelijk dat het ontbreekt aan een échte visie op het ouderenbeleid. En dat terwijl de behoefte hieraan alleen maar toeneemt. (...) Wachten is geen optie, is ANBO's boodschap aan de nieuwe Tweede Kamer en het nieuwe kabinet. Daarom presenteren we zelf een samenhangende beleidsvisie op ouder worden in Nederland. Een kompas voor iedereen, die net als wij, de toekomst met lef tegemoet wil treden. Een selectie uit de visie van ANBO.

In 2030 is levensloopbestendig bouwen de norm

Oud worden in eigen huis, wil (bijna) iedereen. Zo nodig met hulp van familie, vrienden, buren of de overheid. Woningen worden flexibel, zodat ze naar eigen behoefte kunnen worden aangepast. De sleutelwoorden zijn comfort en kwaliteit. Een royale gang, brede deuren, verzonken drempels, ruim woon-, slaap- en badkamers zijn standaard. Duurzaam en levensloopbestendig bouwen is de norm. Lukt thuis wonen echt niet meer, dan zijn er kleinschalige woonvoorzieningen waar ook graag de familie komt en waar de blik naar buiten is gericht, naar de wijk. Verpleegzorg vindt plaats in liefdevolle huizen waar mensen een thuis vinden. Sterker nog: voor wie dat wil, is de verpleeghuiszorg ook in de eigen woning mogelijk.

In 2030 zijn veel nieuwe diensten gericht op 50-plussers

Het aanbod van diensten gericht op 50-plussers groeit flink. Denk aan boodschappendiensten, levering van verse maaltijden aan huis, verhuisservices en klussendiensten. Verder komen er steeds meer slimme hulpmiddelen en handig meubilair op de markt – in een designjasje. Private bouwers en woningcorporaties zullen samen met zorgaanbieders nieuwe woonzorgvormen introduceren. Domotica en robotica – integratie van technologie en diensten ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven – zullen het leven aangenamer maken en mensen langer mobiel houden. Slimme stoelen, matrassen, keukens, badkamers en toiletten bijvoorbeeld. Maar ook sensoren en alarmsystemen worden verder ontwikkeld en toegankelijk gemaakt voor elke portemonnee.

Dit artikel is een verkorte versie van ANBO's visieboekje 'Op weg naar 2030'. U kunt de complete tekst, met tal van concrete aanbevelingen voor de nieuwe Tweede Kamerleden en bewindslieden, lezen via deze link

Naar overzicht
Wonen