10 juni 2013

Ook Van Rijn belooft aanpassing AOW-regels

Ook de regels voor AOW'ers die samen een (gedeeltelijk) een huishouding delen in verband met een zorgrelatie, moeten duidelijker worden. Staatssecretaris Van Rijn zegde vanmorgen in het debat over de toekomst van de langdurige zorg toe, dat hij daarmee aan de slag gaat. Dat is winst, zegt ANBO, die al jaren strijdt voor duidelijke regels waar het gaat om AOW'ers met een lat-relatie. Er zijn nu ook al regels voor mensen die een huishouding delen vanuit een zorgrelatie, maar de regels zijn slechts beperkt toepasbaar. Veel meer mensen zouden zich erop kunnen beroepen als de regels verbeterd zijn.

Uitkeringsfraude

Al jaren worden mensen beticht van uitkeringsfraude, terwijl daar geen sprake van is. Controle en handhaving gebeurt op basis van giswerk naar de tijd die mensen met elkaar doorbrengen, en de boodschappen die zij delen. Zelfs de SVB zelf heeft geen idee wat de criteria voor 'het delen van een huishouden' zijn, zo bleek uit een uitzending die ANBO maakte met VARA’s Ombudsman. 

Petitie

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken gaat uitzoeken wanneer ouderen samenwonen. Dat zei ze eerder deze maand na een overleg met Kamerleden. ANBO hoopt dat de staatssecretaris nu eindelijk met strakke en duidelijke regels komt voor AOW en samenwonen. En ziet het als een succes van haar petitie, die ANBO dinsdag 28 mei overhandigde aan de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken. De petitie vóór duidelijke regels werd door ruim 6.000 senioren is ondertekend. Volgens ANBO zijn de voorwaarden in de wet zijn zo onduidelijk dat mensen niet weten waar zij aan toe zijn. Dat kan ertoe leiden dat senioren die niet bij elkaar wonen zonder dat zij het zelf beseffen toch samenwonen in de zin van de AOW. En dan gaat het niet alleen over lat- en liefdesrelaties, maar ook over vrienden, kennissen, buurtgenoten die voor elkaar willen zorgen of samen willen optrekken. Veel AOW’ers zijn hier onzeker over en weten niet waar de grens ligt.

Objectieve criteria

ANBO eist goede, objectieve criteria, zodat er bijvoorbeeld eenvoudig getoetst kan worden of iemand samenwoont of niet. Zo zou de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die o.a. de AOW uitkeert en de rechtmatigheid controleert, de Gemeentelijke Basisadministratie als uitgangspunt moeten nemen voor controle. "Samenwonen doe je in één huis. Apart wonen of LAT-ten doe je in verschillende huizen. Zo simpel kan het zijn", aldus Liane den Haan, directeur van ANBO.