05 oktober 2018

Ook Tweede Kamer wil kwalitatief onderzoek Wmo

ANBO maakt zich, zeker met het oog op de toekomst, zorgen over de kwaliteit van de Wmo-voorzieningen. Dat schreef ANBO-bestuurder Liane den Haan vorige week  in een brief aan de Tweede Kamer ter voorbereiding van het algemeen overleg Wmo. ANBO vroeg de Kamer onder andere om de minister te vragen niet alleen de mogelijke toename van de kwantitatieve instroom in de Wmo te onderzoeken, maar ook te kijken naar de kwaliteit van de geboden voorzieningen. 

ANBO vreest een aantal financiële tegenvallers voor gemeenten, waardoor het aanbod verder kan verschralen. Een voorbeeld is de invoering van een vast abonnementstarief van € 19,- per maand voor Wmo. ANBO is blij dat bepaalde groepen mensen, die doorgaans tussen wal en schip belanden, geholpen worden, maar wijst ook op de keerzijde.  Er wordt geschat dat gemeenten veel minder inkomsten hebben en ook nog eens met hogere uitgaven geconfronteerd worden. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft al aangegeven dat als het budget niet toeneemt, dit ten koste zal gaan van cliënten die hun voorziening niet zelf kunnen regelen en betalen.

Kamerleden delen vrees ANBO

Tijdens het debat bleek dat veel Tweede Kamerleden deze vrees delen. Minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft toegezegd dat hij de instroom van gebruikers in Wmo-voorzieningen na invoering van het abonnementstarief zal onderzoeken. Ook zal hij de Tweede Kamer nader informeren over een zogeheten kwalitatieve monitor bij de behandeling van de wetgeving. We zullen ook zelf, in de aanloop daar naar toe, ons licht op gaan steken bij Wmo-gebruikers.

Versobering

ANBO vreest versobering van Wmo-voorzieningen, omdat het beschikbare budget niet mee lijkt te groeien met de groeiende vraag en de stijgende kosten die gemaakt moeten worden om deze voorzieningen te realiseren. 

Lees het nieuwsbericht hierover

Lees de brief aan de Tweede Kamer

Gezondheid