27 maart 2020

Ook AFM kritisch op nieuwe plannen spaartaks, echte pijn blijft verborgen!

In september 2019 stuurde de staatssecretaris van Financiën een brief naar de Tweede Kamer over het plan om vanaf 2022 spaargeld en beleggingen op een andere manier te belasten. Vorige week reageerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op dit voorstel met een brief naar de minister èn staatssecretaris van Financiën. De AFM is zeer kritisch, zeker als het gaat over de gevolgen voor beleggers.

“Door de tarieven in het voorstel gaan beleggers veel meer inkomstenbelasting betalen,” stelt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Dat kan zelfs betekenen dat mensen meer belasting zouden moeten betalen dan de opbrengst van de beleggingen. En dat is een vreemd gevolg, want het voorstel wilde dat juist voorkomen.”

Uitspraak Hoge Raad

De aanleiding van het voorstel is een uitspraak van de Hoge Raad vorig jaar over het huidige systeem van belastingheffing over vermogen. Binnen dit systeem wordt gewerkt met fictieve rendementen, die niet overeenkomen met de realiteit. Dat heeft tot gevolg dat de opbrengst lager is dan de verschuldigde belasting. De Hoge Raad bepaalde in hun arrest dat in zo’n geval sprake is van ontneming van eigendom, hetgeen in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Den Haan: “De AFM vreest dat mensen, omdat de belastingdruk zoveel hoger wordt, meer risico gaan nemen in hun beleggingen. Wellicht zelfs in beleggingen die niet onder het toezicht van de AFM vallen.”

Vakantiehuisjes

De groep die het meeste nadeel van de plannen gaat ondervinden, blijft ook bij de AFM buiten schot. “En dat zijn de mensen die ergens op een plek in Nederland een vakantiehuisje hebben gekocht voor eigen gebruik. Omdat zij deze niet verhuren, is er geen rendement, maar ze gaan wel veel meer belasting betalen.”

Zo’n vakantiehuisje of recreatiewoning wordt belastingtechnisch als vermogen gezien. Zelf als belegging. Stel, je hebt geen spaargeld of andere beleggingen; je vakantiehuis heeft een WOZ-waarde van € 100.000. Je hebt een fiscaal partner. Over belastingjaar 2019 betaal je voor dit huisje € 227 inkomstenbelasting. Vanaf 2022 zou de belasting volgens het voorstel € 1.626 zijn. En dat terwijl er geen rendement is.

Feitelijke rendement

Den Haan: “ANBO is al jaren van mening dat de belastingheffing over het vermogen moet plaatsvinden over het feitelijke rendement dat je hebt behaald. Dus de rente over je bankrekeningen, de rendementen in je beleggingsrekening of de huur die je voor je vakantiehuis hebt ontvangen, moeten de basis zijn voor de heffing. Dat is eerlijker en zal ook door iedereen geaccepteerd worden.”

ANBO verwacht ook bij het nieuwe voorstel veel maatschappelijke weerstand, omdat veel mensen nadeel gaan ondervinden. “Gelukkig moet het parlement zich nog buigen over de voorstellen.”

Geld munten en briefje van 50 euro