3 maart 2020

Onzinnig voorstel om coronapatiënten op te vangen in verpleeghuizen

Vanochtend kopte het AD dat zorgverleners in heel Nederland voorbereidingen moeten treffen voor een eventuele corona-epidemie. Idee is dat er alternatieve zorglocaties, zoals verpleeghuizen, worden aangewezen in het geval de ziekenhuizen vol liggen met besmette corona-patiënten. ANBO vindt dit een ondoordacht en onzinnig plan dat meteen van tafel moet.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Wij vinden het idee om bedden in verpleeghuizen in te zetten om mensen op te vangen die besmet zijn met het coronavirus een zeer ondoordacht en slecht idee. In verpleeghuizen wonen hele kwetsbare oude mensen, met een zeer fragiele gezondheid. Het is een ongewenst hoog risico om deze mensen aan een mogelijke besmetting bloot te stellen. Wie bedenkt nou om de meest zieke met de meest kwetsbare mensen bij elkaar te brengen?”

Toch al tekort aan verpleeghuisplaatsen

Daarnaast is er al een groot tekort aan verpleeghuisplaatsen. Als we locaties zoeken voor de opvang van corona-patiënten, dan moeten we écht andere oplossingen zoeken. Wat ons betreft zoveel mogelijk in de eigen woning waarbij ‘vliegende teams’ (verpleegkundigen en artsen die bij verschillende patiënten langs gaan) de nodige zorg verlenen. Ook ziekenhuizen kunnen zorgen voor uitbreiding van capaciteit: onder andere door meer IC-bedden in te zetten.

Breng kwetsbare ouderen niet onnodig in gevaar

Liane den Haan: “We hebben in ons land relatief veel ziekenhuizen; die ook nog goed verspreid zijn. Als zij onderling goed samenwerken moeten er voldoende bedden vrijgemaakt kunnen worden om corona-patiënten op te vangen. En in het uiterste geval kunnen er ook altijd nog noodziekenhuizen opgezet worden. Dat lijkt ons veel verstandiger dan om verpleeghuizen in te zetten en kwetsbare ouderen onnodig in gevaar te brengen.”

Klik hier voor het artikel in het AD

mantelzorg