17 januari 2022

Ontkoppelen AOW en minimumloon moet per direct van tafel

Het is onbegrijpelijk dat het nieuwe kabinet de koppeling tussen het minimumloon en de AOW wil loslaten. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven ANBO en andere ouderenorganisaties dat dit onzalige plan direct van tafel moet.

De Tweede Kamer praat morgen en overmorgen over de plannen van het nieuwe kabinet. In het regeerakkoord hebben de vier coalitiepartijen afgesproken dat het minimumloon stapsgewijs met 7,5% wordt verhoogd. Tot nu toe stijgen de uitkeringen en de AOW automatisch mee, maar dit keer geldt dat niet voor de AOW.

Druk neemt toe

Een onbegrijpelijk besluit, vindt ANBO. Gelukkig denken steeds meer organisaties daar net zo over, zoals vakbond FNV en een aantal seniorenafdelingen van politieke partijen. De druk op het kabinet om dit besluit terug te draaien, neemt toe.

De AOW is het basisinkomen voor elke gepensioneerde in ons land en dat moet zo blijven. Want AOW’ers hebben geen andere manieren om hun inkomen nog te verhogen.

Geen oplossing

Het kabinet belooft dat ouderen worden gecompenseerd door een hogere ouderenkorting, maar dat is geen oplossing. Ouderen met alleen AOW of een klein pensioen profiteren sowieso al niet van de ouderenkorting omdat ze geen inkomstenbelasting betalen. Een verhoging van die korting zet dus ook geen zoden aan de dijk. Het gaat om een groep van zo’n 400.000 ouderen.

Maar ook andere senioren moeten erop kunnen rekenen dat de AOW in de pas blijft lopen met de prijsontwikkeling. Met name doordat de aanvullende pensioenen al meer dan tien jaar niet zijn geïndexeerd, is de koopkracht van ouderen gedaald. Gemiddeld leverden gepensioneerden over de afgelopen elf jaar 5% aan koopkracht in, terwijl werkenden er in dezelfde periode gemiddeld 18% op vooruit gingen.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Ontkoppelen AOW en minimumloon moet per direct van tafel