16 oktober 2020

Onderzoeker Roos Pijpers: ‘Roze oudere is een geuzennaam geworden’

Voor veel roze ouderen was het lastig om in hun jongvolwassen leven hun gevoelens kenbaar te maken. En vaak daarna ook nog. Terwijl het zo belangrijk is om er open over te kunnen zijn. Roos Pijpers, hoofddocent Sociale Geografie aan de Radboud Universiteit, doet onderzoek naar de ervaringen van roze ouderen en vertelt daarover in het nieuwe ANBO Magazine dat op 27 oktober verschijnt. Hier alvast een voorproefje.

Het nieuwe ANBO Magazine staat grotendeels in het teken van seksuele diversiteit. Over het ontstaan van de term ‘roze ouderen’ meldt zegt Pijpers: “In de Tweede Wereldoorlog was er de roze driehoek die mensen die als homoseksueel werden gezien verplicht moesten dragen. Later is het een geuzennaam geworden. Het is een term die roze ouderen relatief goed bij zichzelf vinden passen, beter dan bijvoorbeeld queer, een term die nu populair is.”

Zorgvraag

Pijpers onderzoekt ervaringen van roze ouderen op het gebied van zorg en ondersteuning. “Samen met collega’s kijk ik hoe ervaringen van roze ouderen van belang zijn voor hun zorgvraag. Dus hoe hun levensloop en situatie nu een rol spelen in hun zorgvraag. Welke aspecten komen daar bij kijken, bijvoorbeeld in het contact met een zorgverlener?”

Niet vluchtig

Op de vraag waarom het belangrijk is dat zorgverleners weten wat iemands seksuele oriëntatie of genderidentiteit is antwoordt Pijpers: “Soms gaat het om direct relevante zaken, bijvoorbeeld als iemand in transitie (verandering van geslacht, red.) is ge¬weest, dan verandert je lichaam en dat is voor een zorgver¬lener belangrijk om te weten. In sommige gevallen is de geaardheid van een oudere niet direct van belang voor de praktische zorg: een steunkous aantrekken bij een hetero of een homoseksuele oudere is dezelfde handeling. Maar vaak is het contact met een zorgverlener aan huis niet vluchtig, het gesprek gaat veel verder dan die steunkous. Daarin kunnen dingen minder goed gaan, bijvoorbeeld als een zorgverlener vraagt naar een overleden vrouw ter¬wijl de partner een man was. Dat contact is zo belangrijk voor de vervolgzorg. Als een oudere bij een zorgverlener aan huis al het gevoel heeft dat hij zich niet vrij kan uiten over zijn geaardheid, hoe moet dat dan later in een verzor¬gingshuis met nog veel meer zorgmedewerkers? Ouderen vragen zich af of ze open kunnen zijn, en zo ja, wat dan een goede manier is.”

Hele interview lezen?

U leest het complete interview met Roos Pijpers in het nieuwe ANBO Magazine. Bent u nog geen lid? Klik dan hier om direct lid te worden. U krijgt het magazine dan zeven keer per jaar thuisgestuurd. U kunt ook een gratis informatiepakket aanvragen. In dat pakket zit onder andere het nieuwe magazine.

Gratis informatiepakket aanvragen >>

Onderzoeken

Pijpers heeft onlangs bevindingen gepubliceerd over twee onderzoeken: een bij zorginstelling BrabantZorgt en een over ervaringen van thuiswonende roze ouderen. 

ANBO | Onderzoeker Roos Pijpers: Roze oudere is een geuzennaam geworden
ANBO | Onderzoeker Roos Pijpers: Roze oudere is een geuzennaam geworden