20 januari 2022

Onbegrijpelijk: geen toezegging over AOW

Het kabinet is voorlopig niet van plan om de ontkoppeling van de AOW en het minimumloon van tafel te halen. Onbegrijpelijk, vindt ANBO, want dit plan gaat gepensioneerden hard in de portemonnee raken.

De afgelopen dagen is in de Tweede Kamer gedebatteerd over de plannen van het nieuwe kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Premier Rutte wilde geen enkele toezegging doen over het verbeteren van de koopkracht van ouderen.

Een van de plannen van de nieuwe regering is om de AOW niet langer mee te laten stijgen met het minimumloon, dat stapsgewijs 7,5% omhoog gaat. Voor ANBO is dat onacceptabel. Want mensen met AOW hebben de afgelopen jaren al een grote achterstand opgelopen en een verhoging zou een deel hiervan kunnen goedmaken.

Geen garantie

Er is geen enkele garantie dat de AOW op niveau blijft. ANBO vindt dat de uitkering minstens mee moet ontwikkelen met de prijsstijging, zodat gepensioneerden niet nóg meer koopkracht inleveren.

Senioren zijn al jaren flink de klos. In de afgelopen elf jaar leverden ze 5% aan koopkracht in, terwijl werkenden er 18% op vooruit gingen. Dat is niet meer uit te leggen.

Enig perspectief op verbetering is er niet, met de hoge inflatie van nu. De energieprijzen exploderen en ook veel andere kosten stijgen snel. Uit cijfers van het Nibud  blijkt dat alle soorten huishoudens dit jaar koopkracht zullen gaan inleveren. Voor ouderen wordt de situatie dus alleen maar slechter.

Lange baan

Het kabinet heeft beloofd dat er wordt gekeken hoe de koopkracht kan worden verbeterd, maar daar heeft ANBO geen vertrouwen in. In het debat zei premier Rutte namelijk dat er dit jaar niet veel mogelijk zal zijn.

Een onbegrijpelijke reactie, vindt ANBO. Vooral ook omdat een meerderheid van de Kamer maatregelen wil om de koopkracht te verbeteren. Het kabinet schuift een mogelijke aanpassing op de lange baan. Senioren die nu de hoge energierekening moeten betalen en steeds minder boodschappen kunnen kopen van hun inkomen, kunnen niet op een lange baan wachten. Voor die groep zijn liever gisteren dan vandaag maatregelen nodig.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Steun onze strijd rondom het loskoppelen van de AOW. Samen staan we sterker!

Word nu voordelig lid en betaal het eerste jaar slechts €29,95. Daarna betaalt u €4,- per maand. Word lid of lees meer over het lidmaatschap

WORD NU VOORDELIG LID

Onbegrijpelijk: geen toezegging over AOW