22 juni 2021

Onacceptabel: ook Rabobank maakt contant betalen moeilijker

Na ABN AMRO gaat ook de Rabobank klanten laten betalen voor het opnemen van contant geld. ANBO vindt dat onacceptabel. Iedereen moet zelf kunnen bepalen of er contant of met de pinpas wordt betaald.

Vorige maand maakte ABN AMRO bekend dat klanten die meer dan 12.000 euro per jaar opnemen daarvoor moeten gaan betalen.

De Rabobank werpt nu ook een drempel op. Klanten die vanaf 1 september met hun Rabopas geld opnemen bij een automaat zijn € 0,75 aan kosten kwijt per opname. Alleen als iemand geld opneemt bij een Geldmaat, worden geen kosten in rekening gebracht.  

Geen belemmering

ANBO vindt dat geen goede ontwikkeling, want contant geld blijft voor veel mensen belangrijk, vooral voor ouderen. Daar mag geen belemmering voor gelden.

Wat betekent deze maatregel in de praktijk? Stel dat iemand elke week geld opneemt om de kosten van die week te betalen, bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen. Dat kost een Rabo-klant dus € 39 per jaar. Die kosten komen nog eens bovenop de vaste kosten van een betaalpas, die variëren tussen € 1,20 en € 5,90 per maand.

Ook veel partijen in de Tweede Kamer zijn verbolgen over de plannen van de banken. PvdA-Kamerlid Nijboer heeft een debat over dit onderwerp aangevraagd. 

Geen wijzigingen

ANBO vindt het bovendien onbegrijpelijk dat de Rabobank - net als ABN AMRO eerder deed - eenzijdig de tarieven aanpast. In het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) is namelijk afgesproken dat banken geen wijzigingen zouden doorvoeren zolang er nog een onderzoek loopt naar de toekomst van het contant geldstelsel. De Nederlandsche Bank laat dat onderzoek uitvoeren.

Het aanpassen van de tarieven is een schending van deze afspraken. Dat kan niet en mag niet. Samen met andere maatschappelijke organisaties gaat ANBO in een brief aan de Rabobank vragen om de gemaakte afspraken na te komen en de tariefsaanpassing op dit punt in te trekken.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

anbo-inkomen-pinpas-06.jpg