29 november 2021

Nu tijd voor herstel van koopkracht ouderen

Er moet nu eindelijk werk worden gemaakt van het verbeteren van de koopkracht van financieel kwetsbare gepensioneerden, die al jaren onderaan de lijstjes bungelen. In de begroting van Sociale Zaken voor volgend jaar moet wat geregeld worden, schrijft ANBO in een brief aan de Tweede Kamer. Morgen is er een debat over deze begroting.

Al jaren is er een groot verschil tussen de koopkrachtontwikkeling van werkenden en gepensioneerden. Sinds 2012 zijn werkenden er ruim 20% in koopkracht op vooruit gegaan, gepensioneerden staan ruim 1% in de min. Deze verschillen vindt ANBO onaanvaardbaar en niet uit te leggen.

Een groot deel van het probleem zit in het feit dat de aanvullende pensioenen al jaren niet meegroeien met de prijsontwikkeling en dat voorlopig ook niet zullen doen. ANBO eist directe indexatie voor iedereen en een inhaal-indexatie voor de afgelopen twaalf verloren jaren.

Alleen AOW

De meeste pijn zit bij ouderen met alleen AOW of met een klein aanvullend pensioen. Het gaat om een groep van ongeveer 350.000 mensen met alleen AOW of een aanvullend pensioen tot €500. Zij zijn kwetsbaar als prijzen en tarieven worden verhoogd.

Vooral de hoge energieprijzen zullen komend jaar een aanslag zijn op de portemonnee. Ook al verlaagt de overheid de belasting en beloven verschillende energieleveranciers dat ze de verhoging zullen beperken, iemand met alleen AOW is er zo 1,5% van zijn besteedbaar AOW-inkomen aan kwijt.

Heffingskorting

De koopkracht van deze groep kan eenvoudig en structureel worden verbeterd via de inkomstenbelasting. Mensen met alleen AOW lopen nu een deel van hun heffingskorting mis. Die heffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting. Bij mensen met een laag inkomen is de korting hoger dan de belasting zelf. Als de Belastingdienst dat verschil zou uitbetalen, gaat een alleenstaande gepensioneerde met alleen AOW er jaarlijks €736 op vooruit.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Nu tijd voor herstel van koopkracht ouderen