24 november 2017

Nu écht minder registratielast zorg

Een dag na de actie #meerzorgminderpapier heeft Minister De Jonge (Volksgezondheid) afspraken gemaakt met V&VN, zorgaanbieders, toezichthouders en zorgverzekeraars over het terugdringen van onnodige registratie in de wijkverpleging. Partijen streven ernaar de gemiddelde registratielast terug te brengen tot 15%. Dit betekent al gauw een uur per werkdag meer tijd voor de patiënt.

Stoppen met registratie per vijf minuten

Op basis van honderden telefoontjes en duizenden online reacties die op de actiedag bij V&VN binnenkwamen, hebben de sectorpartijen afgesproken dat er definitief een einde moet komen aan het registreren van handelingen per vijf minuten. Daarnaast worden procedures vereenvoudigd, dubbele registraties tegengegaan en toegewerkt naar een eenduidige taal voor een eenvoudige en betere overdracht.

ANBO interviewde actievoerende wijkverpleegkundigen. Bekijk de vlogs

Ook afspraken voor de andere sectoren

Sonja Kersten, directeur V&VN: “We zijn erg blij met de steun van minister De Jonge voor onze actie. Wij blijven hard werken om de registratiedruk voor de verpleegkundigen en verzorgenden die in de wijk werken ook echt voelbaar minder te krijgen. Want dat is hard nodig. Dit vraagt doortastendheid van werkgevers, zorgverzekeraars, de inspectie en natuurlijk van onze beroepsgroep zelf. Ook willen we zo snel mogelijk afspraken gaan maken voor de verpleeghuizen, GGZ en de ziekenhuizen. Want ook daar is de werk- en registratiedruk nu veel te hoog.”

Lees meer op de site van V&VN

#Meerzorgminderpapier

Deze week voerden overal in het land verpleegkundigen en verzorgenden actie. Werd er gestaakt? Nee. Er werd juist meer zorg geleverd, omdat alleen de hoogstnoodzakelijke administratie gedaan werd. Verpleegkundigen en verzorgenden geven al veel langer aan dat onnodige administratie veel te veel tijd in beslag neemt, terwijl de werkdruk door personeelstekorten al zo hoog is. "ANBO maakt zich, net als verpleegkundigenberoepsvereniging V&VN, grote zorgen over de werkdruk en het personeelstekort in de langdurige zorg. Daarom steunen we de actie en zijn we op stap gegaan om de verhalen van medewerkers te laten zien", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.