09 februari 2018

Nu beschikbaar: een Verzilverlening voor huisaanpassingen

Gemeenten en provincies kunnen woningeigenaren met overwaarde vanaf nu helpen dit geld 'uit de stenen' te halen. Met de Verzilverlening van SVn kan de overwaarde worden gebruikt om de woning veiliger en comfortabeler te maken. Voor gemeenten is het een extra instrument om langer zelfstandig wonen of verduurzamen te stimuleren. ANBO is blij met deze nieuwe financieringsmogelijkheid, hoewel het de banken niet ontslaat van hun verantwoordelijkheid om een verdere flexibilisering van hypotheekregels voor (bijna)gepensioneerden te onderzoeken.

Betrouwbaar product

"De eigen woning aanpassen is een wens van velen, niet in de laatste plaats omdat het aanbod van betaalbare, gelijkvloerse woningen niet groot is. Deze Verzilverlening helpt woningeigenaren hun woning toekomstbestendig te maken, zónder hogere maandlasten. Bovendien helpt het dat de gemeente of provincie een betrouwbare afzender is. Er zijn veel cowboys actief op deze markt met ondoorzichtige producten”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Extra hypotheken zijn niet makkelijk

Het is voor mensen vanaf 57 steeds ingewikkelder om leningen af te sluiten, hypotheken te verlengen of overwaarde vrij te maken. Dat komt omdat slechts het inkomen telt voor een nieuwe hypotheek, en niet de overwaarde of het vermogen. En dat is lastig: mensen wonen steeds langer in hun eigen woning, ook als ze hulp of zorg nodig hebben. Financiële zekerheid én investeringsruimte zijn dan van groot belang. Bij de Verzilverlening is dat anders: er wordt niet gekeken naar het inkomen en/of het vermogen maar juist naar de overwaarde van de woning. Den Haan waarschuwt wel voor de toegankelijkheid van de Verzilverlening: "Dit product is zeker niet voor iedereen, en kan gevolgen hebben voor de eerdere financiering op de woning. Er is een relatief grote overwaarde nodig om daar een deel van te kunnen benutten. Vanuit het beperken van het risico snap ik dat. Maar daarmee is de Verzilverlening voor heel veel mensen géén oplossing."

De Verzilverlening in het kort

  1. Geen extra maandlasten; de rente wordt opgeteld bij het leenbedrag en na overlijden of bij verhuizen terug betaald;
  2. Alleen voor mensen vanaf 10 jaar voor AOW-leeftijd, dus nu vanaf 57 jaar en 3 maanden;
  3. U moet altijd met een onafhankelijke adviseur praten. Geen extra maandlasten betekent niet dat het risicovrij is;
  4. Uw andere hypotheekverstrekker moet toestemming geven;
  5. de Verzilverlening kán de erfenis beïnvloeden. Wanneer de woning in waarde daalt en de Verzilverlening moet terugbetaald worden, dan draaien uw nabestaanden daarvoor op. 

 Lees meer

Naar overzicht
Wonen