29 januari 2019

Noraly Beyer: 'Iedereen wordt geboren met talent'

“Ik leef vanuit de overtuiging dat een mens doet wat hij goed kan. Iedereen wordt geboren met een talent. Het zit in je, het is dat wat je graag doet. Het is mooi als je dat talent ontdekt en het daarna kunt uitbuiten. (...) Mijn talent? Ik denk dat ik een goede nieuwslezer ben. Ik wist al op jonge leeftijd dat ik van verhalen hield. Ook hardop lezen vond ik leuk om te doen. Voor de klas staan en voorlezen. Op Curaçao was de basisschool heel Nederlands. We lazen over koeien, klompen, molens en sneeuw, terwijl we dat allemaal nog nooit in het echt hadden gezien. De versjes van Annie M.G. Schmidt herinner ik me nog zo goed. Over het fluitketeltje: het fluit en het fluit en het fluit. Ik kende het uit m’n hoofd. Of het versje over de spin Sebastiaan, ik vond het hartstikke leuk als ik dat voor de klas mocht voordragen", dat zegt oud-nieuwslezer Noraly Beyer (72) in ANBO Magazine 1, ter gelegenheid van het dossier (door)werken.

Werken is heel belangrijk

In Suriname en ook op Curaçao werd ik omringd door vrouwen die werkten. Pas toen ik naar Nederland verhuisde, zag ik vrouwen thuis zitten. Het begrip huismoeder kende ik tot dat moment niet. Die vrouwen waren wel bezig hoor. Ze waren druk met voor de kinderen zorgen, boodschappen doen, koken, ramen lappen. Tot die tijd was mij met de paplepel ingegoten dat vrouwen betaald werk deden, maar in Nederland ontdekte ik dat er ook andere paplepels zijn. Ik had en heb er geen oordeel over, ik vind dat iedereen zelf moet weten wat-ie doet. Maar een leven zonder werk, dat zou niets voor mij zijn. Werken doet goed, vind ik. Je komt met andere mensen in contact en je wordt er zelf beter van. Als ik de Staatsloterij had gewonnen, had ik wel wat andere dingen gedaan – vaker op reis gaan en een huis kopen – maar ik was waarschijnlijk toch ook blijven werken.”

Het moet allemaal jong zijn en het liefst ook nog blond

“Mijn vertrek bij het Journaal was een samenloop van omstandigheden. Ik kreeg op mijn 62ste een baan aangeboden als researcher bij het Noord Nederlands Toneel in Groningen. Dat werk kon ik niet naast het nieuwslezen doen. Bovendien wilde ik echt voorkomen dat ik op een gegeven moment weg zou moeten vanwege mijn leeftijd. Want dat gebeurt er met sommige vrouwen op de Nederlandse televisie. Het moet allemaal jong zijn en het liefst ook nog blond. Door de baan bij het toneel wist ik zeker dat ik kon blijven werken.”

Over Noraly Beyer

Noraly Beyer (1946) werd geboren op Curaçao, waar haar Surinaamse ouders naartoe waren verhuisd. Op 11-jarige leeftijd vertrok ze naar Nederland. Na de middelbare school ging ze naar de kweekschool in Den Haag. Met haar toenmalige man kreeg ze een zoon en een dochter. Ze verhuisden naar Suriname, waar Noraly voor de televisie ging werken. In 1982 kwam Noraly terug naar Nederland, waar ze een baan kreeg bij de Wereldomroep en een paar jaar later bij het NOS Journaal. Tot eind 2008 is ze nieuwslezer geweest, daarna werkte ze voor het Noord Nederlands Toneel. Momenteel zit ze in diverse besturen en wordt ze regelmatig gevraagd als jurylid of gespreksleider.

Lees het hele interview met Noraly Beyer

Naar overzicht
Noraly Beyer
Inkomen