16 januari 2018

Nog twee dagen voor referendum 'aflosboete'

Het referendum voor het afschaffen van de ‘aflosboete’ voor huizenbezitters die hun hypotheek (grotendeels) hebben afgelost, is een zwaar middel, maar de overheid moet zich aan gemaakte afspraken houden. Hoewel de financiële gevolgen van de 'aflosboete' in beginsel klein zijn, laat de overheid opnieuw zien dat ze onbetrouwbaar is, zegt ANBO-directeur Liane den Haan.

'Burgers niet straffen'

Om de collectieve hypotheekschuld te verlagen, hebben huizenbezitters die hun hypotheek grotendeels of helemaal hebben afgelost sinds 2005 een belastingvoordeel. Dat voordeel wordt in dertig jaar stapsgewijs afgebouwd. Maar burgers die gehoor hebben gegeven aan de oproep de hypotheekschuld te dempen mogen daarvoor nu niet gestraft worden, stelt Den Haan.

‘Door het belastingvoordeel ineens weer te schrappen verandert de overheid tussentijds, en niet voor het eerst, de regels van het spel. De overheid moet juist betrouwbaar zijn, juist ook omdat dezelfde overheid steeds meer van haar burgers verwacht. Dan wil je toch weten waar je aan toe bent.’

Veel kritiek

50Plus maakte vandaag bekend dat het een referendum over de aflosboete wil afdwingen. Via de website stopaflosboete.nl wil de politieke partij voor 18 januari 10.000 handtekeningen inzamelen. ANBO en andere organisaties als de Vereniging Eigen Huis uitten eerder veel kritiek op het afschaffen van het belastingvoordeel voor huizenbezitters. In de Tweede en Eerste Kamer bleek er echter voldoende steun om het belastingvoordeel te schrappen.

Om het referendum ook daadwerkelijk te kunnen houden zijn uiteindelijk 300.000 handtekeningen nodig. Het kabinet heeft eerder al laten weten dat het af wil van het referendum.

EenVandaag

Zie ook de uitzending van EenVandaag over het referendum en de reactie van Liane den Haan

Naar overzicht
Inkomen